De band waarvan ik deze keer een album ga bepreken is opgericht in 1983 te Los Angeles. De band’s stijl bestaat hoofdzakelijk uit rock met de nadruk op funk, maar ook elementen uit andere genres, zoals punk rock en psychedelische rock. Momenteel bestaat de line-up uit Anthony Kiedis (zang), Michael “Flea” Balzary (bass), drummer Chad Smith, en gitarist Josh Klinghoffer. Deze keer in Legendary Albums ….. ‘Blood Sugar Sex Magik’ (Red Hot Chili Peppers).

‘Blood Sugar Sex Magik’ is het vijfde studio album van de Amerikaanse alternative rock band Red Hot Chili Peppers, dat uitkwam op 24 september 1991. Geproduceerd door Rick Rubin, was het album de eerste release op het Warner Bros label. De stijl van ‘Blood Sugar Sex Magik’ is opvallend anders dan die van zijn voorganger ‘Mother’s Milk’ en liet licht gebruik van heavy metal guitar riffs horen. Het thema van het album bestaat uit seksuele toespelingen en verwijzingen naar drugs en de dood, evenals thema’s van lust en uitbundigheid.

Piekend op plaats drie van de Billboard 200, ging ‘Blood Sugar Sex Magik’ ruim 13 miljoen keer over de toonbank en was het voor de Peppers hun introductie in wereldwijde populariteit en kritieken. ‘Blood Sugar Sex Magik’ produceerde een serie van hitsingles waaronder het zeer succesvolle ‘Under the Bridge’, ‘Give It Away’, ‘Suck My Kiss’, ‘Breaking the Girl’ en ‘If You Have to Ask’. Gitarist John Frusciante stapte halverwege een in 1992 gehouden tournee uit de band (het duurde tot 1998 eer hij terugkeerde) vanwege het feit dat hij moeite had met de populariteit van de band. ‘Blood Sugar Sex Magik’ is erkend als een invloedrijk en baanbrekend onderdeel van de “alternative rock explosion in de vroege 90-er jaren.

Tracklisting Blood Sugar Sex Magik:

The Power of Equality
If You Have to Ask
Breaking the Girl
Funk Monks
Suck My Kiss
I Could Have Lied
Mellowship Slinky in B Major
Righteous and the Wicked, The
Give it Away
Blood Sugar Sex Magik
Under the Bridge
Naked in the Rain
Apache Rose Peacock
The Greeting Song
My Lovely Man
Sir Psycho Sexy
They’re Red Hot

Deel: