Van de Grote Prijs van Nederland, via The Voice of Holland, lanceerde Leonie Meijer in 2011 haar debuutalbum ‘Los’. Het behaalde net de top 10 van de albumhitlijsten niet, maar dat resultaat behaalde ze wel in 2013 met haar opvolger ‘Luister maar’. Twee jaar erna verraste de blondine vriend en vijand met theateralbum ‘The Naked Sessions’, waarvan ‘NJ 123‘ nu de opvolger is. Het vierde album inmiddels van de Voice-protegé van Jeroen van der Boom.

Leonie Meijer probeert het op ‘NJ 123’ een keer compleet in het Engels, en dat gaat haar goed af. Nummers als ‘Home’, ‘Freedom’ en ‘Here’ zijn ingetogen doch krachtig, terwijl ‘Life goes on’ wat tegen een wat moderne countrypopballad aan schurkt. Het zijn verschillende stijlen die Meijer laat horen, hoewel het album een duidelijke eigen stijl heeft, die bij een tweede keer luisteren al blijft hangen. Persoonlijke teksten met een gevoelige touch, die je met regelmaat weten te raken.

Intens gevoelig is ook haar interpretatie van Don Maclean’s ‘Vincent’, mede door de subtiele inbreng van The City of Prague Philharmonic Orchestra, dat op arrangement van Sebastiaan Koolhoven liet horen hoe pop en klassieke instrumenten kunnen samensmelten. Een subtiele hint naar de organisatie van de Night of the Proms wellicht, hoewel het intiemere theater de laatste jaren toch duidelijk haar plek is geworden.

Leonie Meijer‘Two Black Jewel Cases’ doet muzikaal gezien wat denken aan ‘Somewhere over the rainbow’ van Judy Garland. De herkenning, ondanks dat de melodie toch echt anders is, geeft de kracht aan van de muziek op ‘NJ 123’. Het album is een persoonlijke groei voor Leonie Meijer, die met het album aangeeft meer te kunnen dan puur Nederlandstalig. Of het genoeg is voor een internationale doorbraak valt te bezien, maar dat heeft meer te maken met de overkill aan concurrentie in het buitenland dan aan de stem van Meijer. ‘NJ 123’ zal zeker in de theaters, waar de zangeres de komende maanden zal staan, hoge ogen gaan gooien, want voor het vertolken in een popzaal is het album toch zeker te gevoelig. In het theater zal het luisteralbum zeer zeker tot haar recht komen. Leonie Meijer mag trots zijn op het resultaat: een album waarmee ze nieuwe wegen inslaat en direct op kop gaat’ (8/10) (Rtbe M-R M.A.R.S. Music)

 

Deel: