Ozzy Osbourne….wie kent hem niet zou je zeggen. Ozzy is de leadzanger van de band van welke ik vandaag een album bespreek in ‘Legendary Albums …..’. Met hits als ‘Iron Man, ‘War Pigs’ en natuurlijk het fenomenale ‘Paranoid’ behaalde het album maar liefst vier keer de platina status en wordt door velen beschouwd als Black Sabbath’s meesterwerk. Deze week in ‘Legendary Albums ….. ‘Paranoid’ (Black Sabbath).

Paranoid is het tweede studio album van de Britse heavy metal band Black Sabbath. Uitgebracht in 1970, was het Black Sabbath’s enige album wat het in de U.K.  tot de top van de albumhitlijsten haalde. Na de release van hun debuutalbum getiteld ‘Black Sabbath’, ging de band in juni van 1970 de studio in om wederom samen te werken met producer Rodger Bain om hun tweede album op te gaan nemen. Het album is opgenomen in de Regent Sound Studios en Island Studios in Londen. De single ‘Paranoid’ van het gelijknamige album is geschreven omdat de platenmaatschappij er op stond dat er een single uitgebracht zou worden. Drummer Bill Ward liet toendertijd tijdens een interview weten dat er niet genoeg nummers waren om een album te vullen, het heeft hooguit 25 minuten geduurd eer ze de single klaar hadden.

Het nummer ‘Iron Man’ heette in eerste instantie ‘Iron Bloke’. Toen Ozzy het leadgitaar gedeelte van het nummer voor het eerst hoorde, zei hij dat het klonk alsof er een grote metalen kerel rond liep. Later werd de titel veranderd in ‘Iron Man’. De titel van het album was eerst ‘War Pigs’, maar de platenmaatschappij veranderde de titel in ‘Paranoid’. In zijn boek ‘I Am Ozzy’ laat de zanger weten dat het veranderen van de albumtitel helemaal niets te maken had met de Vietnam oorlog (de platenmaatschappij had het idee van wel). Ozzy beweerd dat het alleen maar te doen was om er voor te zorgen dat het album beter verkocht zou worden wanneer de albumtitel hetzelfde was als de single, welke al redelijk succesvol was alvorens het album op de markt kwam. ‘Paranoid’ piekte op de 4e plaats in de Britse single charts.

‘Paranoid’ wordt door velen beschouwd als Black Sabbath’s beste album, en door sommige als het beste heavy metal album ooit. Het album werd in de V.S. in 1971 uitgebracht, en zou alleen daar al ruim 4 miljoen keer over de toonbank gaan. Het succes zorgde ervoor dat de band daar voor het eerst op tournee kon gaan. De tweede single van het album getiteld ‘Iron Man’ haalde het in de V.S. niet tot de top 40, desondanks blijft het nummer één van Sabbath’s meest populaire nummers. Het zou de grote doorbraak zijn voor het platenlabel Vertigo. Net als z’n voorganger werd het album door de critici niet echt goed ontvangen. Hedendaagse moderne critici zijn positiever dan de critici van toen. Kreten als “one of the greatest and most influential heavy metal albums of all time” en “the greatest metal album of all time” zeggen voldoende.

 

Deel: