Op zaterdag 19 augustus werd voor de tiende keer Strandfestival ZAND gehouden op het Almeerderstrand. Bij het hoofdpodium was een zwembad(je) geplaatst, je kon in het reuzenrad en er stonden voor deze extra lange jubileumeditie een heleboel optredens op het programma.

De dag begon met optredens van The Originals, Ronde en Nick en Simon. Simon heeft op het moment een kapotte knieschijf, maar hij wilde per se optreden. Miss Montreal kreeg te maken met een regenbuitje tijdens de eerste nummers van haar optreden, maar ze wist de stemming er goed in te houden met haar vrolijkheid en grapjes.

Miss_Montreal_Strandfestival_ZandRacoon speelde zowel oudere nummers (zoals ‘Love you more’) als nieuwe (zoals ‘Bring it On’), want ‘het is stom als een band alleen maar nieuwe nummers speelt terwijl jij alleen de oude kent’, aldus zanger Bart van de Weide. Ook kwam er nog een medley met o.a. ‘Hit the road, Jack’ en ‘Freedom’ voorbij.

Racoon-Strandfestival-ZandChef Special’s Joshua kon na een paar keer opgetreden te hebben in een rolstoel weer lopen en springen en dat deed hij dan ook volop tijdens hun optreden. Hij maakte goed gebruik van de catwalk die om het zwembad bij het podium liep. Na afloop van het optreden sprong hij ook nog in het zwembad.

Chef-Special-Strandfestival-Zand

Bij het optreden van Di-rect was het publiek vreemd genoeg een beetje tam, wat niet aan de band zelf gelegen kan hebben. Zanger Marcel Veenendaal was weer zijn enthousiaste en energieke zelf en ze zetten een geweldige show neer.

Strandfestival_ZandKensington vond hun publiek in het begin nog wat ’te lief’, maar daar kwam na een paar nummers verandering in. Ze wilden graag dat er iemand het zwembad in ging. Het meisje dat uiteindelijk (met kleren aan?) het zwembad in ging, kreeg toen ze eruit kwam van zanger Eloi Youssef een handdoek.

Kensington-Strandfestival-ZandOok tijdens het optreden van afsluiter Guus Meeuwis was er regen, maar niemand leek zich er iets van aan te trekken. Hij trad op voor een vol veld poncho’s en een best wel vol zwembad. Zijn nummers werden door het hele veld meegezongen en het publiek stond steeds weer met de armen in de lucht of om elkaars schouder. De gekleurde spinners die uitgedeeld waren, zorgden in het donker voor een mooi effect.

Guus-Meeuwis-Strandfestival-Zand

Het was een prachtige afsluiting van een geslaagde festivaldag vol topoptredens, die niet verpest kon worden door een paar regenbuien.

foto’s: Irene Witpaard

Deel: