Het grootste muziekfestijn van Nederland speelt zich dezer dagen af op het inmiddels meer dan bekende festivalterrein in Biddinghuizen. A Campingflight to the Lowlands Paradise, of zoals het kortweg genoemd wordt: Lowlands! Maxazine is er net als de afgelopen jaren bij en maakt dagelijks een selectie van het uitermate gevarieerde programma. Onze mensen trokken van tent tot tent

The Architects

Voor de betere, en vooral hardere, metalcore was het dringen geblazen in de India. Zonder twijfel de hardste act van vrijdag en misschien zelfs wel van deze 25e editie. Gitarist Tom Searle is kortgeleden overleden en ook deze show werd hij diverse malen herdacht. De echte fans weten dat en zijn naam werd dan ook keihard geroepen door de echte fans, een mooi moment. Net als de vele (kleine) moshpits die door de knusse tent draaiden. Zanger Sam Carter gaf al vanaf het eerste moment gas en het blijft ongelofelijk dat deze man nog steeds stembanden heeft. Zoals verwacht een superstrakke set vol grunts, crowdsurfers en ondanks de oordoppen, suizende oren.

Nothing But Thieves

Het was nog even afwachten of de Britten het wel zouden redden om op Lowlands te spelen. Een bizar ongelukje op Sziget, waarbij zanger Conor Mason een afgebroken mespuntje in zijn oog kreeg. Het optreden in Hongarije werd afgezegd, maar gelukkig was de schade minmaal zodat ze keurig op tijd de Alpha mochten ontmaagden. Wat was het wennen om die enorme circustent niet te zien opdoemen om de hoek. Natuurlijk is deze nieuwe opzet aan alle kanten een verbetering. Hij is hoger en breder maar minder lang, maar het zicht op het podium is vanaf elke plek goed nu. “Waar moeten we afspreken?” zegt een meisje aan de telefoon. “Onze vaste plek tweede paal linksvoor, is er nu niet meer”, Tsja, deze problemen vergen weer een creatieve oplossing.

Nothing But Thieves stonden twee jaar geleden nog in het kleine Charlie-tentje maar is de populariteit inmiddels in een sneltreinvaart vooruit gegaan. Ook op de vroege middag weten de heren een overtuigende set neer te zetten. Niet fantastisch goed, want op de een of andere manier oogt het nog steeds wat onwennig op zo’n groot podium. Gelukkig zitten de hits ‘Trip Switch’ en ‘Amsterdam’ aan het einde van de set, waardoor het uiteindelijk toch goed kwam.

Sean Paul

De vreemdste eend in de bijt van het hele weekend is toch zeker wel Sean Paul. Bij voorbaat al geslaagd omdat het eigenlijk te fout is voor woorden. De onverstaanbare hitmachine heeft eigenlijk niets te zoeken in Biddinghuizen, maar wat een geniale keuze weer van de programmeurs. Voor fotografen een nachtmerrie, want de policy is dat de eerste drie nummers mogen worden gefotografeerd. De gemiddelde track duurt 1,5 minuut, dus was het een vluggertje voor mannen en vrouwen in de fotopit. De Alpha barstte uit z’n voegen en de mensenmassa was bijna te vergelijken met Muse vorig jaar! Of je er van houdt of niet, stilstaan was geen optie en er werd aan alle kanten met de billen geschud op alle hits van Sean Paul.

Kim Janssen

Zijn naam gonst al een tijdje door muziekland en een plek in de India is een logisch gevolg. De Utrechtse singer-songwriter Kim Janssen nam geen enkel risico en trok een elftal muzikanten mee in de bus naar Lowlands. Om nu in z’n eentje op dat podium te staan was hem wellicht te heftig, en uiteindelijk een slimme zet. De tent bijna voor de helft gevuld vertelt hij zijn liedjes aan het braaf luisterend publiek. En daar zit ‘m nou net de valkuil. Een podium vol, maar er was niet echt chemie tussen de vele strijkers, blazers en snaarspelers. Het was misschien wel alleszeggend dat de buiging aan het einde alles behalve soepel liep. Het nieuw album ‘Cousins’ leent zich uitstekend voor de live setting zoals Kim het in z’n hoofd had, het kwam er alleen niet helemaal uit. We houden deze man zeker in de gaten!

The XX

De eerste headliner was spannend genoeg voor de duizenden die de regenbuien trotseerden om The XX aan het werk te zien. Spannend omdat de muziek van het drietal ook zomaar tegen zou kunnen vallen op het immense veld. Gelukkig bleek het achteraf helemaal niet zo te zijn. Met speels gemak pakten Jamie XX, Romy Croft en Oliver Sim het publiek bij de strot. In zijn gigantische DJ booth stond Jamie als een overenthousiaste muzikant zijn ding te doen. Niks laptop of USB-stick, maar meters apparatuur, samplers en draaitafels werden door hem op indrukwekkende manier beroerd. Het was even wachten op de festivalkraker ‘Loud Places’ maar hiermee werd de Alpha dan voor de eerste keer echt op de proef gesteld. Missie geslaagd!

Mac DeMarco

De keuze tussen Solange en Mac DeMarco was eigenlijk een hele makkelijke. Waarom naar “de zus van” gaan kijken met haar goedbedoelde adviezen als je kunt luisteren en kijken naar de grappen en grollen van de vrolijke songwriter. Voordat de presentatrice hem aan kan kondigen, tilt hij haar op om haar over het podium te dragen. De toon is gezet. Natuurlijk zitten we niet in de theatertent Juliet, maar is het ook genieten geblazen van zijn muziek. Ook wel geinig dat hij een jongen uit het publiek de kans geeft om samen ‘Freaking Out The Neighbours’ te spelen. Voor het eerst in de set staat zelfs de hoofdrolspeler met z’n mond vol tanden. Zijn gastmuzikant speelt namelijk foutloos mee, zo goed dat het geregisseerd leek. Mac De Marco was zoals verwacht erg vermakelijk en de juiste keuze gebleken.

Chef’Special

Drie jaar geleden stonden de Haarlemmers ook al in de Alpha, en toen was het al een groot feest. Met hun nieuwe album ‘Amigo’ onder de arm is Lowlands een soort generale repetitie voor hun ZiggoDome show in oktober. Na een jaar als supportact voor Twenty One Pilots rond te hebben getourd, is een show op Lowlands inmiddels appeltje-eitje. Gelukkig komt het niet zo over want de mannen geven nog steeds alles wat er in zit. Mooie visuals, confettikannonnen en het betere vuurwerk maken het optreden helemaal af. Waar de set in 2014 nog abrupt werd beeindigd wegens tijdgebrek, was de timing dit jaar wel in orde. In drie jaar tijd is Chef’Special uitgegroeid tot Neerlands beste festivalband. Ze stellen nooit teleur!

Foto’s (c) Sander van den Berg
Meer foto’s van dag 1 op onze Facebook pagina

Foto’s (c) Sander van den Berg
https://www.facebook.com/pg/maxazine/photos/?tab=album&album_id=1442738395781969Meer foto’s van dag 1 opĀ 

Deel: