De band van wie ik vandaag een album voor jullie ga bespreken in legendary albums is een band die in de Japanse pers vaak de “Amerikaanse Beatles” genoemd wordt. De band bestaat uit Robin Zander (zang, gitaar), Rick Nielsen (leadgitaar), Tom Petersson (bass), en Bun E. Carlos (drums). Hun grootste hits ‘Surrender’ en ‘I Want You to Want Me’ zijn nog vaak op de radio te horen. Deze week in Legendary Albums ….. ‘Cheap Trick at Budokan’

‘Cheap Trick at Budokan’ is een live album van de Amerikaanse rockband Cheap Trick wat uitkwam in 1978. De band had al vroeg groot succes in Japan, en nam dit album op tijdens twee concerten in Tokyo voor ruim 12.000 gillende fans. ‘Cheap Trick at Budokan’ zou in eerste instantie alleen maar uitgebracht worden voor de Japanse markt, maar omdat het promo-album getiteld ‘From Tokyo to You’ zodanig veel airplay kreeg – een geschat aantal van 30.000 stuks gingen in de V.S. over de toonbank – besloot de band om het album in 1979 wereldwijd uit te brengen. Op ‘Cheap Trick at Budokan’ stonden twee nog niet eerder uitgebrachte songs, te weten ‘Lookout’en ‘Need Your Love’.

Een ongewoon aspect van het album is het feit dat het geperst is op gekleurd vinyl, waarna dit alleen nog maar gebeurde met singles en EP’s, en werd kort daarop vervangen door de zogeheten “picture discs”. Een prominent aanwezig zijnde sticker op de hoes van ‘Live at Budokan’ verklapte dat het album was geperst op “kamikaze yellow vinyl”, en, in tegenstelling tot de meeste op gekleurd vinyl geperste platen net zo ondoorzichtig waren als de conventionele zwarte vinyl albums, waren de twee albums doorzichtig.

Toen ‘Cheap Trick at Budokan’ in de V.S. voor het eerst op CD uitkwam, bevatte de eerste persing een licht afwijkend, mogelijk ruwe versie van het concert. Wat het meeste opviel is dat de gitaarpartijen in ‘Ain’t That A Shame’ duidelijk verschilden dan die op de vinyl release. In 1993 kwam ‘Budokan II’ uit, als een opvolger van het eerste album, met daarop de nummers die niet op het originele eerste album stonden, alsmede de nummers ‘Stiff Competition, ‘On Top of the World’, en ‘How Are You?, ‘die in 1979 zijn opgenomen tijdens hun vervolg tournee.

Een uitgebreide versie van ‘Cheap Trick at Budokan’ kwam in 1998 op de markt met als titel ‘At Budokan: The Complete Concert’. Dit album bevatte het volledige concert, volledig geremasterd, met alle nummers die niet op het originele album stonden. Cheap Trick speelde dit album in zijn volledigheid tijdens de CD release van de ‘Complete Concert CD’ op 30 april in het Metro te Chicago. Op 11 november 2008 kwam er een ‘ 30th Anniversary Edition, Budokan!’ op de makrt, bestaande uit 4 disks. Als toevoeging tot de dubbel-CD ‘ Complete Concert’ bevatte deze set een DVD en een CD versie van het gehouden concert van 30 april 1978. Het gefilmde concert is alleen maar te zien geweest op de Japanse TV, en was nog niet eerder beschikbaar.

Deel: