JazzOUT maakt de eerste vier namen bekend voor haar Lustrum editie op 18 november in Theater Heerlen. Zoals ieder jaar brengt het festival weer de ‘current state of jazz’, met zowel oud gedienden als ook nieuwe smaakmakers uit het genre. De gevierde Britse jazz, soul en funk formatie Incognito. De New Yorkse jazz grootmeesters Trio of Liberty. De jonge jazzvocaliste Jazzmeia Horn. De nieuwste Belgische sensatie The Mechanics, rondom Rudy Trouvé en Mauro Pawlowski. Na de zomer worden nog zes andere namen voor jazzOUT bekend gemaakt!

Incognito (ENG)

‘Always There’, ‘Still a Friend of Mine’ en ‘Don’t you worry ‘Bout a Thing’ zijn een aantal hits van de in 1980 opgerichte band Incognito. Hun debuut maakten ze in 1981 met het album ‘Jazz Funk’. In de eerste jaren waren ze vooral bekend in de Engelse acid jazz-scene. Hun doorbraak kwam met de wereldhit ‘Always there’. Het concept achter de band was het oprichten van een jazz – soul – funk formatie met wisselende elementen qua muzikanten en stemmen. Frontman Jean-Paul ‘Bluey’ Maunick is de motor achter deze succesvolle formatie. Hij is naast zanger ook gitarist, producer en componist. Andere opvallende bandleden zijn bijvoorbeeld Tony Momrelle, Jocelyn Brown, Carleen Anderson, Imaani, Maysa Leak en Kelli Sae. Het laatste album ‘Amplified Soul’ (2014) bewijst dat de stem van Bluey na al die jaren nog niets van zijn glans verloren is.

Jazzmeia Horn (VS)

In 2015 won ze al eens de Thelonious Monk Institute International Jazz Competition. Dit jaar zal zij onze harten veroveren tijdens jazzOUT. Met een volwassenheid en vocal vertrouwen ver boven haar jaren komt de jonge zangeres Jazzmeia Horn met haar debuut album ‘A Social Call’ naar Parkstad Limburg Theaters. Een album dat een talent bekend maakt om samen met de beste jazz vocalisten van de wereld mee te kunnen!

The Mechanics (BE)

Hun eerste plaat moet nog verschijnen, maar het optreden van The Mechanics belooft veel. De formatie  presenteert zichzelf als ‘jazzgroep’. Jazz is altijd gebaseerd op de balans tussen structuur en vrijheid, tussen compositie en improvisatie. En daar gaat ook de muziek van The Mechanics over. De Antwerpse rockscene die zich sinds de vroege jaren negentig rond dEUS heeft ontwikkeld, is steeds meer richting jazz opgeschoven. Tom Barman doet het goed met TaxiWars, maar spannender klinken The Mechanics, met onder anderen de gewezen dEUS-leden Rudy Trouvé en Mauro Pawlowski. Jazzslagwerker Eric Thielemans, gitarist Jean-Yves Evrard en elektronicaman Roman Hiele maken deze Belgische “Mechanics” compleet. Liefhebbers van de experimentele jazz en impro mogen hier veel van verwachten.

Trio of Liberty (VS)

New York meets Tokyo meets Amsterdam. Don Braden, Joris Teepe en Gene Jackson zijn geweldige muzikanten die hun sporen in de jazz ruimschoots verdient hebben. Braden, Teepe en Jackson hebben elkaar 25 jaar geleden ontmoet in New York. De afgelopen jaren hebben de heren in vele projecten samengewerkt. Deze rasechte artiesten speelden onder andere in de bands van: Herbie Hancock, Betty Carter, Freddie Hubbard en Rashied Ali.

Deel: