Zeggen dat de Toppers dol zijn op thema’s is net zo’n understatement als zeggen dat Jimi Hendrix een goede gitarist was. Tijdens eerdere edities van Toppers in Concert konden bezoekers onder meer genieten van een zeemansshow (2012), wegdromen bij de sfeer van 1001 Nacht (2013) en mee swingen met discoklassiekers (vorig jaar). Met het thema ‘Wild West, Thuis Best’ betrad het zelfbenoemde ‘meezingfeest van het jaar’ dit keer de wereld van cowboys en indianen.

De dresscode op het toegangskaartje liet geen enkel misverstand over het thema bestaan: ‘glitter country rood’. En dus zat de Arena in Amsterdam op vrijdagavond 26 mei vol met bezoekers die glanzende rode cowboyhoeden droegen. Ook waren er volop sheriff sterren, laarzen van bruin leer en hier en daar een verentooi te zien, al kon geen enkele tooi tippen aan het kolossale exemplaar dat Gerard Joling aan het begin van de show droeg. Want zoals bij elk concert van de Toppers was de presentatie ook dit jaar weer uitbundig. De heren zelf maakten hun entree op paarden, vergezeld door een heuse postkoets. Het stervormige podium had een aantal typische westerngebouwen als decor, met in het midden natuurlijk een saloon. Op verschillende tribunes van de Arena waren ronde spandoeken in de kleuren van de Amerikaanse vlag opgehangen, alsof het om een Texaanse rodeoshow ging. Een flinke dosis special effects (vlammen, vonken, confetti en knipperlichten) maakten de aankleding af.

Na een openingsmedley en een moment van stilte voor de slachtoffers van de recente aanslag in Manchester, voerden de Toppers medley na medley op. Hierin waren volksliedjes als ‘Aan De Amsterdamse Grachten’, klassiekers van Doe Maar (waaronder ‘Is Dit Alles’ en ‘De Bom’) en hits van Avicii (‘Waiting For Love’) en Bruno Mars (‘Grenade’) te horen. Dankzij de tekstschermen bleef het publiek geen moment stil en zongen bezoekers met ieder lied mee. Als je aan cowboys en muziek denkt, denk je al gauw aan country. De Toppers wisten dit maar al te goed en brachten dan ook diverse countrynummers ten gehore, bijvoorbeeld tijdenseen John Denver-medley. Helaas bleek een countrythema beter bij de Toppers te passen dan countrymuziek: als je ‘Take Me Home, Country Roads’ met een Nederlands accent gezongen hoort worden, doet dat toch wat af aan de magie van het nummer. De heren van de Toppers (inclusief Jan Smit, die als het vierde lid van de formatie werd ingewerkt) hebben over het algemeen niet de juiste stemmen voor country. Jeroen van der Boom bleek een uitzondering te zijn: zijn krachtige stemgeluid bleek uitermate geschikt om ‘Thank God I’m A Country Boy’ te zingen.

Blijkbaar hadden de Toppers zelf ook in de gaten dat country niet hun sterkste punt is, want bij de gastoptredens waren meerdere artiesten uit het genre te zien. Country Wilma met haar Nederlandse countryliedjes overtuigde niet, maar het duo Grant & Forsyth wel. Samen met hun dochter Sophie Grant liet het Britse zangersechtpaar het publiek genieten van Amy Macdonalds ‘This Is The Life’ en het overbekende ‘Jolene’ van Dolly Parton. Ook de overige gastoptredens waren prima: André Hazes zong zijn hit ‘Leef’, Guus Meeuwis dook op vanuit het publiek met ‘Het Is Een Nacht’ en The Voice of Holland-winnares Pleun Bierboom zong nummers van Adele.

Met name tijdens het laatstgenoemde optreden viel op dat de geluidskwaliteit niet ideaal was. Zo waren er meerdere scherpe pieptonen te horen en klonk de muziek tijdens het hele concert af en toe bonkend en galmend, terwijl dat niet de bedoeling kan zijn geweest. Aan de zangers lag het zeker niet, wat de Toppers ook bewezen tijdens hun diverse solo-optredens gedurende de avond.

De bezoekers kwamen voor een groot meezingfeest met een uitbundige sfeer en daarin is Toppers in Concert 2017 zeker geslaagd. Toch zijn er nog wat verbeterpunten te noemen voor de editie van volgend jaar: als de Toppers een muzikaal thema kiezen dat beter bij hun stemmen past en kritisch kijken naar het geluid in de Arena, zal Toppers in Concert 2018 niet alleen op thematisch, maar ook op muzikaal vlak volledig overtuigen.

Foto’s (c) Kevin Knipping / Maxazine

Deel: