Tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival in Kiev, Oekraïne, krijgen de kijkers 26 nummers uit heel Europa voorgeschoteld. Grote kanshebbers op voorhand lijken Bulgarije, Zweden, Portugal en Italië.

Het is tijd voor de grote finale van het Songfestival in Kiev. 26 optredens krijgen de kijkers te zien: de tien beste deelnemers van elke halve finale, het gastland Oekraïne en de vijf landen die het meest bijdragen aan het Songfestival: Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitland, Spanje en Italië.

Italië
Met name de vrolijke inzending van Italië maakt op voorhand veel enthousiasme los bij de kenners. Francesco Gabbani won met zijn ‘Occidentali’s karma’ de voorronde met overmacht. Commentator Cornald Maas tipte Gabbani dan ook enige weken geleden in Pauw voor de overwinning. “Ik denk dat het tussen Italië en Bulgarije zal gaan.” Het Nederlandse OG3NE haalt volgens hem de finale, daarna hangt het af van de act en ‘het momentum’ dat de meiden hebben.

Inreisverbod
Zoals wel vaker op het Songfestival is er ook een rel. Oekraïne verbood Joelia Samojlova de toegang tot het land. De Russische zangeres was in 2015 naar het door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland gereisd en is daarom niet welkom. De Russen zijn hier woedend over en een onderminister kwalificeert het verbod in een interview met persbureau Reuters als een ‘schandalige, cynische en onmenselijke daad’. Organisator de European Broadcasting Union is ook niet blij met Samiljova’s inreisverbod. “We zijn zwaar teleurgesteld over het besluit van Oekraïne, omdat het tegen de geest van het Songfestival in gaat.”

Eurovisie Songfestival 2017 finale, 21:00 – 00:35 uur, NPO 1

Deel: