Rappers Fresku en MocroManiac zijn al jaren bevriend en maakten weleens samen muziek. Uiteindelijk hadden ze genoeg tracks voor een heel album en dat is ‘Juice’ geworden. De verschillen tussen de twee maakt hun muziek juist spannend, vindt Fresku. “Ik zou het heel saai vinden om een track te maken met iemand precies als ik. Het contrast tussen ons is juist de kracht.”

Fresku (Roy Reymound) komt uit Eindhoven en MocroManiac (Abdelilah el Foulani) uit Amsterdam. Het was geen vooropgezet plan om samen een album te maken, zegt Fresku. “Als we er met dat idee aan waren begonnen, was het niet geworden wat het nu is. We vonden het gewoon leuk om samen muziek te maken. Uiteindelijk hebben we gezegd: nu we het toch hebben, laten we het dan ook uitbrengen.”

Drake

De twee probeerden bewust niet om tot een gezamenlijke stijl te komen. Fresku: “Drake zei ooit: elke song klinkt nu als Drake featuring Drake. Elke artiest wilde als hem klinken en dan vroegen ze hem ook nog om zelf mee te doen. Dat is dus heel saai. Fresku is een introspectieve gast die dingen humoristisch benadert, MocroManiac heeft ook humor en meer de straatkant. Dat is gewoon een heel interessante combinatie. We doen allebei geen concessies, dat is nooit goed.”

Fraude

Fresku prijst de taalvernieuwing van MocroManiac. “Veel dingen die hij in zijn nummers zegt, worden echt een ding. Fraude is zo’n woord. Als ik nepslippers draag van niet echt een topmerk is dat fraude. Als ik zeg dat er suiker in je koffie zit maar dat niet zo is, heb ik je gefraudeerd. Hij beweegt taal.” MocroManiac: “Het is gewoon de straattaal bij ons. In elke buurt klinkt die weer anders.”

De term Witlof staat voor respect proberen te krijgen van blanken als kleurling. “Dat gaat een begrip worden”, denkt Fresku. “Geloof mij, over tien jaar weten mensen nog steeds waar ‘Witlof’ voor staat. Dat is de kracht van MocroManiac.”

Twee regisseurs

De twee hebben grote bewondering voor elkaar, zegt Fresku. “Er is geen betere combinatie in rap dan wij tweeën. Hij is de guy waar ik naar opkijk. Doordat we vrienden zijn, durven we elkaar ook vrijuit commentaar te geven. Wij zijn twee regisseurs in plaats van twee acteurs. Tegenwoordig zie je veel projecten waarvan je voelt dat ze bij elkaar geraapt zijn. Mensen moeten niet denken dat wij een stunt proberen uit te halen. Wij zijn gewoon twee vrienden en dit is ons droomproject.”

(c) FaceCulture

Deel: