Vrijdag 24 maart stond de De Kroepoekfabriek in Vlaardingen in het teken van symfonische en progressieve rock tijdens de CD-presentatie van Golden Caves. Op deze knalavond werd hun kersverse album ‘Collision’ gepresenteerd. Daarnaast werd de band ondersteund door The Aurora Project en Mayra Orchestra als support.

Golden Caves

Golden Caves (Alex Ouwehand: guitar, Romy Ouwerkerk: vocals, Elise Polman: keyboards, Erik Stein: drums, Tim Wensink: bass) is onderdeel van de nieuwe generatie progressieve rock van Nederlandse bodem. De band haalt muzikale en theatrale elementen uit verschillende bronnen en stijlen. Dit alles komt samen in een mooie mix van progressieve en alternatieve klanken. De band is geïnspireerd door bands als ‘Porcupine Tree’, ‘Steven Wilson’ en ‘Perfect Circle’. Golden Caves brengt rauwe rock, afgewisseld met melodische en ritmische stukken.

Progessief

Golden Caves, in 2013 opgericht door vijf studenten van Codarts, het Rotterdams conservatorium, heeft zich live al flink bewezen door o.a. op het podium te staan van Paradiso en zette daarnaast in 2014 al meteen hun stempel. Eerst werd de tweede plek behaald bij de ‘Sena Grote Prijs Van Rotterdam’. Even later werd de ‘Band Boost’ in Dordrecht gewonnen, waardoor een optreden op het ‘Wantijpop Festival’ in 2015 gegarandeerd werd. Tot op heden heeft de band twee singles en een EP uitgebracht.

Presentatie

De band keerde in de herfst van 2016 terug naar de studio om onder begeleiding van Christiaan Bruin het eerste full length album “Collision” op te nemen. Nu dan was de band op 24 maart jl. te zien en te horen tijdens de presentatie van hun debuutalbum Collision in de Kroepoekfabriek. Een heerlijke ambiance, maar ietwat te klein om de kracht van de band inclusief indrukwekkende visuals goed tot zijn recht te laten komen.

Clash

Het album start met ‘Child Of Mine’ meteen op een energieke wijze. Sterke gitaar en een indrukwekkende ondersteuning van de ritmesectie. Al vrij snel horen we Romy Ouwerkerk de vocalen voor haar rekening nemen. Halverwege merk je een duidelijke tempowisseling waarbij het energieke en vrolijke overgaat in een rustigere en melancholische sfeer. Deze tegenstrijdigheid treffen we in nagenoeg elk nummer van het album aan. Het thema van het album handelt dan ook over de tegenstrijdigheden in het leven en de clash die het leven als jong volwassene met zich meebrengt. De verantwoordelijkheden en passionele onbezorgdheid.

Eigen geluid

Ook het nummer ‘Bring Me To The Water’ staat op het album. Dit nummer is een sterk staaltje muzikaal drama van de bovenste plank, waar de band haar creativiteit en ook vakkundigheid ten volle tentoonspreidt. Het nummer, dat al stamt uit 2013, excelleert door de sterk afwisselende dynamiek en melodielijnen en het majestueuze slot. Het hele album straalt een eigen en volwassen geluid uit van deze toch jonge band. Sprankelend en modieus. Golden Caves is dus een jonge band die een nieuwe stroming in de progressieve rock vertegenwoordigt. Het zou niet verbazen als binnen niet al te lange tijd Golden Caves gezien wordt als één van Nederlands beste exponenten op dit gebied. Dit album vertegenwoordigt een geweldige volwassen uitstraling met de smaak naar meer.

Mayra Orchestra

Mayra Orchestra is een filmisch poporkest uit Rotterdam. Met hun sprookjesachtige muziek nemen zij je mee op een reis vol fantasie. Van klein en intiem tot meeslepend en groots. Mayra Orchestra neemt je mee naar een droomwereld waarin niets is wat het lijkt. Het orkest speelt weliswaar melodische muziek, maar buiten dat kan je alsnog best een flinke dosis rock verwachten.

The Aurora Project

The Aurora Project is een succesvolle speler in het Nederlandse progressieve rock landschap. De band is komt uit Katwijk en staat bekend om hun krachtige conceptalbums. Het album ‘Selling The Aggression’ werd uitgeroepen tot album van het jaar 2013 door Sympho Shop Radio. Op 10 december heeft de band haar vierde conceptalbum ‘World of Grey’ gepresenteerd.

Foto’s (c) Jerrold Mallee

Deel: