Vanwege het 30-jarig bestaan is Rotown de hele maand april in handen geweest van verschillende hosts die bepaalden wat er in de zalen te zien was. Voor het laatste weekend nam Rotown’s eigen programmeur het roer weer in handen en bedacht het minifestival Rotown’s Dirty Thirty. Oftewel: de meest eigenwijze, heftige en simpelweg beste gitaarmuziek uit binnen- en buitenland op één affiche!

Programmeur Stephan Maaskant bepaalt sinds 2014 de muzikale koers van Rotown en zette shows neer van bands als Protomartyr, Thee Oh Sees, DMA’s, Sunflower Bean en The Growlers. Voor 28 en 29 april koos hij een achttal geweldige bands uit die de afgelopen jaren toonaangevend zijn geweest. Namelijk: Iceage, The Wytches, Communions, Rats On Rafts, Heaters, Black Foxxes, Nouveau Vélo en The Sweet Release of Death! En omdat Rotown jarig is, kun je al deze bands voor slechts 15 euro zien.

Vrijdag 28 april: The Wytches – Heaters – Nouveau Vélo – Black Foxxes
Zaterdag 29 april: Iceage – Rats On Rafts – Communions – The Sweet Release of Death

The Wytches
Onheilspellend, vernietigend, primitief, mystiek. Als je The Wytches de vraag ‘alles of niets’ voorlegt, dan is het antwoord ongetwijfeld ‘alles’. Van Elliott Smith tot spijkerharde death metal, van literatuur tot slechte trips in de tourbus, de muziek van The Wytches schudt de grijze cellen zo hard door elkaar dat je de realiteit en je fantasie niet meer uit elkaar kunt houden. Geniaal of gek? Onontkoombaar, dat zijn The Wytches in ieder geval.

Heaters
De licht psychotische surfpop van het Amerikaanse Heaters schept soms een galmgeluid met de zuigkracht van een zwart gat. Machinaal, gelaagd en penetrerend, Heaters is zo’n band die het kookpunt verder wil overschrijden en hun effecten als schuimend zeewater over de randen laat borrelen. De band kent ook een psychedelische kant, en juist dat spanningsveld tussen die roekeloze geluidsexcursies en gejaagde drive zorgt voor een heetgebakerde sfeer.

Nouveau Vélo
Nouveau Vélo trok aanvankelijk aandacht met hun zogeheten ‘healing pop’, een fraai arcadisch Nederlands antwoord op bands als The Chills, Real Estate en R.E.M.. De Brabanders kruipen echter in hoog tempo uit hun schulp met songs die het hart priemen met adembenemende gitaarmelodieën en spannende tempowisselingen. Na het indrukwekkende gelijknamige debuut brengt de band uit Laarbeek ‘Reflections’ uit via Excelsior.

Black Foxxes
Een diepe tendens om zo luid mogelijk – en zonder enige gimmicks – de boel aan gort te spelen lijkt bij Black Foxxes haast aangeboren. Dankzij dynamische hard-zacht structuren, slagvaardige, melodische gitaarriffs en ijzersterke vocalen zal Black Foxxes er alles aan doen om zichzelf in het geheugen van de bezoeker te brandmerken, wat er ook gebeurt. Een geluid ergens tussen grunge, emocore en alternatieve rock in.

Met een passe-partout heb je toegang tot beide dagen.

Deel: