De Portugese muzikant Charlie Mancini, grootmeester op het gebied van filmbegeleiding, speelt vanavond in Café Belcampo in Amsterdam zijn muziek ter begeleiding van twee geweldige stomme films: ‘Seven Chances’ van niemand minder dan Buster Keaton en ‘Douro, Faina Fluvial’ door de grote Portugese Meester: Manoel de Oliveira.

‘Seven Chances’ is een Amerikaanse stomme komedie film uit 1925, geregisseerd door hoofdrolspeler Buster Keaton. De film is gebaseerd op het toneelstuk van Roi Cooper Megrue uit 1916. In de film zien we onder anderen ook grote namen als T. Roy Barnes, Snitz Edwards en Ruth Dwyer. Ook Jean Arthur, die latereen grote ster werd in het genre, speelt een rolletje in de film, toen nog als figurant. De openingsscènes van de film werden gefilms aan het begin van de Technicolor-techniek. De film was een groot succes voor Keaton, met een opbrengst van $598.288 in de Verenigde Staten, voor die tijd een ongekend bedrag.

‘Douro, Faina Fluvial’ is een uit 1931 afkomstige Portugese korte film. Het was de eerste film die geregisseerd werd door met twee Gouden Leeuwen onderscheden regiseur Manoel de Oliveira en is een portret van zijn geboortestad Porto en de arbeidsmarkt en de industrie die plaatsvindt langs de belangrijkste rivier van de stad, de rivier de Douro. De film werd voor het eerst getoond op de Internationale Congres van Film Critici in Lissabon op 19 september 1931, waar de meerderheid van het Portugese publiek de film en regiseur uitjoelde. De overige buitenlandse critici en kunstenaars, zoals Luigi Pirandello en Émile Vuillermoz, die aanwezig waren prezen de film de hemel in. Oliveira monteerde de film opnieuw met een nieuwe soundtrack en bracht de film opnieuw uit in 1934.

Charlie Mancini speelt vanavond in Café Belcampo in Amsterdam

Deel: