De Britse bassist Peter Hook, bekend van de legendarische bands Joy Division en New Order, komt in oktober voor drie shows naar Nederland. Tijdens deze tour speelt Hook, samen met zijn band The Light, beide ‘Substance’ verzamelalbums. Dit zijn twee albums met daarop de grootste hits van Joy Division en New Order. Kaartverkoop voor deze shows start zaterdag 28 januari.

‘Substance’ verscheen oorspronkelijk in 1987 als compilatiealbum van New Order. Een jaar later kwam het gelijknamige compilatiealbum van Joy Division uit. Het verhaal gaat dat platenbaas Tony Wilson de platen op de markt heeft gebracht, zodat hij New Order op de CD-speler van zijn nieuwe Jaguar kon afspelen.

Op New Order’s ‘Substance’ staan alle op single uitgebrachte nummers, zoals ‘Blue Monday’, aangevuld met een aantal ‘B-Sides’. Op Joy Division’s ‘Substance’ staan alle singles die niet op een album staan, zoals wereldhit ‘Love Will Tear Us Apart’, ‘Transmission’, ‘Komakino’ en ‘Atmosphere’.

Peter Hook & The Light spelen al enkele jaren de albums van Joy Division en New Order integraal in hun shows. Met de ‘Substance’-albums brengt Peter Hook zijn beide bands samen in één show.

Het tourschema ziet er als volgt uit:

24/10 Amsterdam – Paradiso

25/10 Rotterdam – Maassilo

26/10 Tilburg – 013

Joy Division wordt in 1977 opgericht. Als postpunkband heeft de groep uit Manchester veel invloed op latere gothic en new wave bands. Binnen Joy Division doet Peter Hook dienst als bassist. Zijn dominerende en opvallende stijl is in hoge mate bepalend voor het geluid van de band. Nadat de legendarische frontman van Joy Division, Ian Curtis, een einde maakt aan zijn leven, komt er ook een eind aan deze band.

Na de dood van Curtis vormen de resterende leden van Joy Division, de band New Order. Ze brengen het album Movement uit met daarop de grote hit ‘Blue Monday’. Gaandeweg gaat de band meer de elektronische richting op en groeit uit tot een succesvolle groep die later als inspiratiebron dient voor house acts uit de jaren ’90. Tot op heden heeft New Order tien studioalbums uitgebracht waarvan ‘Music Complete’ afgelopen jaar is uitgebracht.

Deel: