Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. Recensenten, redacteuren en fotografen geven in een persoonlijke lijst hun muzikale kijk op 2016. Bekijk hieronder het de eindejaarslijst 2016 van recensent Peter van Cappelle.

10 – Lionel Richie – Pinkpop
Het was dè meest verrassende naam op de line up van Pinkpop, en van te voren was niet iedereen er over te spreken. Maar Lionel Richie snoerde alle critici de mond met een show vol hits waarbij zelfs een niet-fan als ik automatisch mee stond te blèren. Zelfs met draken als ‘We Are The World’ en ‘Hello’.

Lionel Richie

9 – Muse – Ziggo Dome, Amsterdam
Als er momenteel één stadionband is die baanbrekend is met hun shows dan is het Muse. Het onheilspellende van hun vorige tournee werd nog meer uitgebouwd tijdens hun ‘Drones’ tour. Het mooie bij Muse is dat ze enerzijds enorm bombastisch zijn, maar niet zoals Coldplay angstvallig proberen mee te liften op de laatste trends, en muzikaal dicht bij zichzelf blijven.

Muse

8 – Paul McCartney – Pinkpop
De vorige keren dat ik hem zag eindigden zijn concerten steevast hoog in mijn lijstje. Maar hoe hoog ik Sir Paul ook heb zitten; op Pinkpop ontbrak het aan veel. Waar bij eerdere concerten zijn leeftijd geen rol leek te spelen was het nu opeens pijnlijk duidelijk dat hij oud is. Hij was schor en had een lange aanloop nodig om op Pinkpop echt los te komen. In het laatste uur hervond hij zichzelf gelukkig en kwam hij weer in de buurt van zijn energieke concerten vorig jaar in de Ziggo Dome. Maar helaas had McCartney op Pinkpop even zijn dag niet. Gelukkig was zijn set wel goed genoeg om alsnog in mijn eindjaarslijstje te eindigen.

Paul McCartney

7 – Selah Sue – TivoliVredenburg, Utrecht
Mijn concertjaar had niet beter afgesloten kunnen worden dan door Selah Sue. De Vlaamse begon sober met een Billie Holiday-cover, maar bouwde het met haar strakke band steeds verder uit. Om tussendoor indruk te maken met kleinere liedjes. Het was een soort afscheidstournee voordat ze er een lange tijd eruit gaat, maar laten we hopen dat we haar weer snel terug mogen zien op de podia.

selah sue

6 – Frank Turner – TivoliVredenburg, Utrecht
Mijn eerste concert van 2016 was gelijk een stevige binnenkomer met Frank Turner & The Sleeping Souls. Ze hadden duidelijk zin in het nieuwe jaar en zorgden voor een twee uur energieke show inclusief moshpits in het publiek.

5 – Vintage Trouble – Pinkpop
Het was een koude en natte dag op Pinkpop. Maar de heren van Vintage Trouble wisten het leed te verzachten met een spetterende show. Daarnaast kwam het nummer ‘Not Allright By Me’ behoorlijk binnen op de dag van de schietpartij in Orlando.

4 – Noel Gallaghers High Flying Birds – HMH, Amsterdam
Het was de tweede keer dat ik Noel Gallagher zag, maar het was net iets beter dan de vorige keer in TivoliVredenburg. De setlist was grotendeels hetzelfde met enkele verschillen, zoals dat mijn favoriete Oasis track ‘Talk Tonight’ deze avond langskwam. Noel bewijst tijdens zijn concerten nog even dat hij duidelijk de motor was van Oasis.

3 – Glen Hansard – TivoliVredenburg, Utrecht
Nog een Ierse singer-songwriter die zeer de moeite waard is om live te gaan zien. Dat ontdekte ik toen ik in maart naar zijn concert in TivoliVredenburg mocht gaan. Al vanaf het begin wist hij een kippenvelmoment te creëeren met het onversterkte ‘Grace Beneath the Pines’. Waarna hij het steeds verder uitbouwde en zijn hand er niet voor omdraaide om ruim twee en een half uur met veel plezier op het podium te staan.

Glen Hansard

2 – Damien Rice – Royal Park Live, Paleis Soestdijk
Het was al heel lang een wens van mij om een keer een concert van Damien Rice mee te maken. Het gebeurde uiteindelijk op een bijzondere plek waar voor het eerst een popconcert plaatsvond: in de tuin van Paleis Soestdijk. In eerste instantie vroeg ik mij af of hij in de open lucht wel de intimiteit van zijn sobere nummers in stand kon houden. Dat was zeker het geval. Het publiek luisterde ademloos naar zijn songs met hoog kippenvel-gehalte die hij in zijn eentje op het podium ten gehore bracht. Met als hoogtepunt de opbouw in het 10 minuten durende ‘A Lot To Know A Man’. Tussendoor bleek hij deze avond over een goed humeur te beschikken en vertelde hij de ene na de andere humoristische anekdote.

1 – Bruce-Springsteen – Malieveld, Den Haag
Voor wie mij kent is dit geen verrassing. Maar ieder concert van The Boss is weer anders en bijzonder. Daar hoeft niet eens een nieuw album voor aan te pas komen, want tijdens deze tournee met The E Street Band tourde hij ter ere van het jubileum van ‘The River’. Wat voor mij persoonlijk dit concert de moeite waard maakte was de keuze voor de Tom Waits cover ‘Jersey Girl’ en met name voor ‘Jungleland’ dat ik nooit eerder live had gehoord. In een jaar waarin vele legendes overleden bleef Bruce overeind, en op deze avond in Den Haag onderstreepte hij nogmaals dat we dat mogen koesteren.

 

Fotocredits:
10 Persfoto
9 Persfoto
8 Universal Music
7 Persfoto
6 Armelle van Helden
5 Hans Schoo
4 Stephanie Free
3 Armelle van Helden
2 Persfoto
1 Persfoto

Deel: