Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. Recensenten, redacteuren en fotografen geven in een persoonlijke lijst hun muzikale kijk op 2016. Bekijk hieronder het de eindejaarslijst 2016 van hoofdredacteur Norman van den Wildenberg.

10. Gare du Nord – Duycker
Waar Gare du Nord speelt, staat de zaal vol met muziekconnaisseurs. Met de stem van Neerlands beste zangeres Dorona Alberti als boegbeeld staat de jazzformatie 15 jaar na het eerste concert nog inmiddels in de eredivisie te spelen. In een zaal die qua akoestiek en sfeer tot de top van de Nederlandse zalen behoort vierde Gare du Nord een feestje. Gare Du Nord staat al vijftien jaar als een huis en verhuizen is nog lang niet nodig!

9. Pet Shop Boys – 013
Een van de grootste bands uit de jaren ’80. En dat gewoon in de Tilburgse 013. Enkele dagen nadat ondergetekende het concert bezocht van Synthesizer-, maar zeker ook lichtspektakelvirtuoos Jean Michael Jarre, stonden de Pet Shop Boys in Tilburg, alwaar een lichtspektakel aan het publiek werd gepresenteerd dat zelfs voor Tilburg ongehoord groots was. Het concert zelf was erg clean, maar daardoor wellicht wel een van de strakste concerten ooit in 013.

8. Maceo Parker – Doornroosje
Als je in Nederland spreekt over saxofonisten, kom je al snel uit bij het vaste rijtje Hans Dulfer, Candy Dulfer, Bertus Borgers of Boris van der Lek. Ga je internationaal kijken, heb je in feite maar één mogelijkheid: Maceo Parker. De grootmeester komt met regelmaat naar Nederland, en terecht! Er is een bepaalde vriendschap tussen Parker en Nederland. Het was dan ook geen gespeelde vriendschap in Nijmegen, maar pure liefde. Liefde voor het optreden, naar elkaar, en voor de muziek.

7. Caro Emerald – de Effenaar
Caro liet haar 35e verjaardag thuis schieten om het Eindhovense publiek te overtuigen van haar kunsten en zong de sterren van de hemel. Wie jarig is trakteert, en La Emerald trakteerde de Effenaar op een perfect optreden. De Grande Dame van de Nederlandse jazz-pop, leverde met haar optreden een prestatie die slechts weinigen haar zullen overtreffen.

Caro Emerald

6. Fischer Z – de Effenaar
Als je als band je laatste hit in Nederland in 1981 had, hoef je doorgaans niet te hopen op uitverkochte zalen. Een enkeling is daar de uitzondering op de regel; Fischer Z is zo’n enkeling. Frontman John Watts ontbond de band in 1981 een maand na het optreden op Pinkpop, tegenwoordig is de band weer terug en hoe! In mei staat de band weer in ons land en het moet raar lopen als ik er niet weer bij ben.

Fischer Z

5. Zucchero – Ziggo Dome
Slechts één top 10-notering heeft hij gehad in Nederland. Toch mag de Italiaanse Zucchero Fornaciari nog steeds met recht een topact worden genoemd. Een vrijwel uitverkochte Ziggo Dome is daar dan ook getuige van. Voor Nederland past Zucchero zijn setlist wat aan op de andere landen. Hits die de Italiaan tijdens andere optredens in andere landen deels verborgen leek te houden en dat maakt van Zucchero zo’n verborgen artiest die je stiekem in de gaten moet houden.

4. Level 42 – 013
Als jarenlange fan heeft ondergetekende reeds ruim 60 concerten gezien van Level 42. Zoveel zelfs dat ik de laatste jaren amper nog ging, omdat de setlist van de laatste jaren niet verrassend genoeg was. De Sirens II tour was anders: Veel wisselingen in de greatest hits setlist, deden me na enkele jaren terugkeren naar de snelste bassist ter wereld. Met vrienden uit de USA en Zuid Afrika trok ik voor de zoveelste keer dit jaar naar 013. En zonder spijt. Level 42 blijkt ruim 35 jaar na hun eerste hit sterker dan ooit!

Level 42

3. Toto – 013
Bij een concert van Toto weet je nooit wat je kan verwachten. De band speelt soms een concert met enorm veel jazzinvloeden, terwijl het de andere keer richting de bluesrock kan gaan. In 013 in Tilburg had de band echter zijn stevigste jas uit de garderobe aangetrokken, voor een concert dat een uitverkochte zaal op z’n grondvesten deed trillen. Hoewel het concert door het doek wat rommelig opende, en ook vooral Steve Lukather in het begin wat moeite had met zijn monitor-instellingen, was het concert van Toto in de vernieuwde grote zaal van 013 in Tilburg er één om op terug te kijken. Terug te kijken met een enorme glimlach.

2. New Cool Collective feat Mark Reilly (Matt Bianco) – 013
Als je in de zaal dochters tegen komt die hun moeders meetrekken naar het concert, dan kan dat vrijwel niet anders zijn dan een hip optreden van een dj of een nieuwe rockband. Dat dat echter gebeurde bij New Cool Collective, die voor de gelegenheid samen met Mark Reilly (frontman van Matt Bianco) optrad, was vooraf wellicht een vreemde gewaarwording. Ik zag het collectief samen met fotograaf Bart Teunis, en samen besloten we iets te doen dat we met tientallen concerten per jaar zelden doen: We gingen nog een keer.

Mark Reilly Matt Bianco

1. Living Colour – 013
Met kop en schouders boven de andere concerten uitstekend. Het beste compliment dat je als recensent kan krijgen: Als de band en enkele leden van de band het verslag als enige concertverslag van het jaar reposten op hun eigen Facebook. De keuze voor Living Colour in de kleine zaal was wellicht de beste keuze die 013 de afgelopen jaren heeft gemaakt. Woensdagavond 23 november 2016 gaat de boeken in als de avond van het beste concert in 013 in jaren.

Fotocredits:
10 Rene Obdeijn
9 Patrick Spruytenburg
8 Tom Moerenhout
7 Stephen Hotsma
6 Sander van den Berg
5 Hans Kreutzer
4 Bart Teunis
3 Bart Teunis
2 Bart Teunis
1 Conny van den Heuvel

Deel: