The Muff omschrijft zichzelft als Bowie meets Beastie Boys en Deep Purple meets Urban Dance Squad. Dan moet je als band wel erg overtuigd zijn van je kunnen. Achteraf bleek de eerste vergelijking te ver gezocht maar met de tweede kwamen de heren verdomd dicht in de buurt. Met hun eerste EP ‘Bring Back Those Guns’ op zak, en een album wat in 2017 uitkomt, mochten ze zich zelf bewijzen in de kleine zaal van Paradiso. Met een uitverkochte grote zaal van BLØF als tegenhanger was de concurrentie groot.

Surf Aid Kit

Paradiso had zelf besloten om de Amsterdamse band Surf Aid Kit als voorprogramma te boeken, en wat een gedurfde zet. Jaren 60 surfpop programmeren tegenover rock met hiphop invloeden. Wat een geniale zet bleek dat te zijn. Instrumentale, dansbare sound van Dick Dale, Shadows en Beach Boys in combinatie met jazz en zelfs salsa invloeden maakte het onmogelijk stil te blijven staan. Bandleden Sem, Mika, Dirk en (geniale) gitarist Rouzy, werden af en toe bijgestaan door zangers Valerie. Behalve de gewenste afwisseling van haar zangstem was ook haar aanwezigheid op het podium zeer vermakelijk. Dansend als Uma Thurman in Pulp Fiction, was zij de bindende factor tussen muziek en publiek. Heel slim werd aan het einde de Dick Dale-hit ‘Misirlou’ gespeeld, waar af en toe ook “Pump it” gezongen werd door het jonge publiek.

The Muff

The Muff heeft waarschijnlijk het stoerste publiek, de coolste manager en dito bandleden van het huidige circuit in bezit. Gitarist Aljo met een theedoek als bandana. Zanger/organist Reid als blanke Ali B look-a-like met de stem van Ian Gillian. Drummer Brian die geen enkele slag fout lijkt te kunnen slaan. Maar vooral het dikke basspel van invaller Daan. Binnen 9 dagen moest hij het ingewikkelde basschema van The Muff in de vingers krijgen wegens een gebroken hand van bassist Wouter. Samen met Brian was juist hij degene die de gewenste Urban Dance Squad sound wisten te creëren. Vooral bij ‘More Than I Can Chew’ kwam dit vreselijk lekker uit de verf.

Natuurlijk is er ook wat aan te merken op het viertal. Graag meer overheersende Hammond geluiden zijn gewenst en een tweede gitarist zou ook een extra laag toevoegen aan het originele geluid van The Muff. Zanger Reid Steenhuis schiet af en toe uit de bocht in zijn kopstem, maar dat is een kwestie van “fine tuning”. Gelukkig is het nog allemaal Rock & Roll wat er op het podium gebeurt: Gooien met lege bierblikjes, rommelen met instrumenten en een spontane Duitse versie van ‘Aan De Kust’ zingen.

Festivalseizoen

De grote festivals zijn langzamerhand hun headliners bekend aan het maken, maar vooral de beginnende (lees: onbekende) bands zitten te wachten op dat ene telefoontje. De programmeurs die verzuimen om The Muff te boeken voor deze zomer, gaan zich volgend jaar achter hun oren krabben. Lowlands programmeur Eric van Eerdenburg kan eigenlijk niet om The Muff heen, elke kleine tent weten deze mannen binnen een half uur aan het dansen te krijgen en een bierdouche te organiseren.

Qua bezoekersaantallen hebben Surf Aid Kit en The Muff het maandagavond verloren van hitmachine uit Zeeland. De 200 bezoekers van de kleine zaal waren toch echt de winnaars van de avond. Een dubbele programmering met dubbel zoveel speelplezier en een herinnering in de maak.

 

Foto’s: Armand Hoogland

Meer foto’s op onze Facebookpagina

Deel: