Wat moet je nog schrijven over een artiest die al bijna 50 jaar albums maakt. In 1967 maakte Leonard Cohen op 33-jarige leeftijd zijn debuut met het album ‘Songs From Leonard Cohen’. Nu bijna 50 jaar later komt zijn 14e studioalbum ‘You Want It Darker’ uit. Een duister album vol met nummers over het leven en dood. Afgelopen maand kwam het nieuws naar buiten dat Cohen klaar was om te sterven, echter bij het releasefeest van het album gaf Cohen toe dat hij wellicht wat had overdreven voor het dramatisch effect. Touren zit er niet meer in voor de 82-jarige, die tijd lijkt voorgoed voorbij.

Het album ‘You Want It Darker’ begint met de titelsong. In het nummer zingt Cohen ‘Hineni, Hineni I’m ready my lord’ een Hebreeuwse term voor ‘Here I am’. Een nummer wat nooit gaat vervelen en als je er dan even zat van bent dan kan je nog altijd de Paul Kalkbrenner Remix erbij pakken, een mix die het niet verkeerd zal doen op menig dansvloer. Cohens zoon Adam heeft het album geproduceerd en hierdoor is het een heel ander album geworden dan zijn voorgaande albums. Waar eerst veel van zijn muziek uit een keyboard kwam is bij dit album gebruik gemaakt van echte instrumenten. Zo hoor je gitaren, violen en zelfs hele kerkkoren die voorbij komen.

In het nummer ‘Leaving the Table’ zingt Cohen over een scheiding, althans zo komt het over. Er zijn mensen die bij dit nummer van mening zijn dat Leonard Cohen ons toezingt dat zijn tijd toch echt gekomen is. Echter past het nummer perfect bij wat de titel van het album ons al verteld: ‘You Want It Darker’, want ook een nummer als ‘Traveling Light’ kan je op die manier opvatten met ‘It’s Au Revoir’.

Maar er zijn ook verrassingen te vinden op het album waarbij je met wat fantasie een heel verhaal voorgeschoteld krijgt. ‘It Seemed the Better Way’ is een heerlijk hummend koor op de achtergrond en het opzeggen van de tekst waarbij je Cohen hoort ‘zingen’ door de ogen van Judas. Het wat vrolijkere ‘Steer Your Way’ eindigt op een jammerlijke manier met een fade out, ik had graag meer willen horen naar waar dit nummer naar toe had kunnen gaan. Het einde is gereserveerd voor een string-versie van het nummer ‘Treaty’ waarbij je met een rustig gevoel een slok van je whisky kan nemen om daarna het album nog een keer op te zetten. (9/10) (Sony Music Entertainment)

Deel: