Het is dit jaar 20 jaar geleden dat Oasis twee legendarische concerten gaf in het Knebworth Park. Het was het hoogtepunt in de carrière van de band van de broertjes Noel en Liam Gallagher. Het jubileum van deze concerten was door regisseur Mat Whitecross de aanleiding om een officiële documentaire over Oasis te maken. Bijna alle betrokken partijen hebben aan de documentaire meegewerkt.

Naast Whitecross heeft ook hetzelfde team aan de documentaire gewerkt als aan de documentaire ‘Amy’ over Amy Winehouse. De opmaak is hetzelfde. Van alle betrokken is alleen audio gebruikt onder archiefbeelden om het verhaal te vertellen. Het verhaal begint bij het ontstaan van Oasis. Al wordt tussendoor ook teruggegrepen naar de jeugd van de broer Gallagher door met name hun moeder Peggie en broer Paul. Het geeft nieuwe inzichten over hun jeugd, bijvoorbeeld over hun agressieve vader voor wie ze uiteindelijk zijn gevlucht.

De periode van de doorbraak in 1994 t/m de concerten in Knebworth in 1996 wordt uitgebreid behandeld. Er is veel niet eerder vertoond beeldmateriaal uit die periode te zien, zoals de tournee in 1994 waarbij ze door relletjes in Amsterdam zelfs nog het land zijn uitgezet. Ook interessant zijn de beelden van de opnamesessies voor ‘(What’s The Story) Morning Glory’. Het commentaar van zowel Liam als Noel is vermakelijk. Ze sparen elkaar ook niet, maar ondanks hun ruzie (die in 2009 het einde van de band betekende) zijn ze niet te beroerd om stil te staan bij elkaars kwaliteiten.

Ondanks dat de succesperiode zo breed wordt uitgemeten ontbreekt er nog veel. Zoals de strijd tussen Oasis en Blur. En de rest van de loopbaan na 1996 blijft verzwegen. Natuurlijk was die periode minder succesvol, maar in Groot-Brittanië bleef de band grote successen boeken. Na 1996 zijn er ook veel bandwisselingen geweest, en gebeurde er nog genoeg interessants wat achterwege is gelaten. Daarom voelt ‘Supersonic’ niet als de definitieve documentaire over Oasis.

8b1685752e78d6d7bf19fd96fa6ba37a240

Deel: