Het debuutalbum van Blossoms uit Manchester bereikte deze maand de eerste plaats op de Britse hitlijst. Het vijftal viel eerder dit jaar op als één van de weinige gitaarbands die was opgenomen in de invloedrijke BBC’s Sound Of 2016-lijst. De band rond zanger en songschrijver Tom Ogden is ambitieus, en windt daar geen doekjes om. “Een heel stadion dat jouw liedjes meezingt, wil iedereen toch?”

Blossoms wordt in 2013 opgericht door de schoolvrienden Tom Ogden en drummer Joe Donovan. Na de EP Bloom en single ‘You Pulled A Gun On Me’ uit 2014 begint de band naam te maken en worden de bijbaantjes opgezegd. De single Charlemagne maakt indruk en het debuutalbum wordt opgenomen met James Skelly van The Coral als producer. Naast veel festivaloptredens speelde Blossoms in juni in het voorprogramma van The Stone Roses, hun grootste optreden tot dan toe.

Meezingrefreinen

Grootse songs met meezingrefreinen, dat is wat Tom Ogden nastreeft. “Dat zit in mij, met die muziek ben ik opgegroeid. Ik schreef dat soort nummers al toen ik vijftien was, ik ben er alleen beter in geworden. Grootse melodieën en refreinen, dat is de sleutel van mijn muziek.” Volgens Joe Donovan was de single ‘Charlemagne’ een doorbraak voor Blossoms. “Toen Tom dat liet horen en we het voor het eerst oefenden, wist ik dat het heel sterk was. Echt een stap hoger voor de band, dat niveau zijn we daarna altijd blijven nastreven. Door die song kregen we ook meer aandacht.”

Megabands

Ogden zegt dat hij niet bewust liedjes schrijft om hits mee te scoren. “Niet met dat doel, al heb je wel een vermoeden of iets werkt bij een groot publiek. En zoals gezegd houd ik van dat soort muziek. We gingen vroeger naar Oasis kijken en speelden zelf in het voorprogramma van The Stone Roses in een groot stadion. We zien liever megabands dan een of andere singer-songwriter in een bar. Ik vind het heel bijzonder als er nummers van ons worden meegezongen. Stel je voor dat je dat voor zestigduizend man kan doen!”

De honger naar succes van het Britse vijftal is dus nog lang niet gestild. “We willen zo groot mogelijk worden”, stelt Tom Ogden. “Maar de weg is lang. Dat we een goede boeker vonden en een eigen bandbus hebben is voor nu al heel wat. En natuurlijk moeten we ons blijven focussen op het schrijven van goede songs.”

Deel: