Nu Pinkpop 2016 weer verleden tijd is, is het een mooi moment om verder te kijken naar het festivalseizoen. En niet alleen in Nederland, want als je eens rond kijkt, zit er een heleboel moois bij qua festivals, ook over de landsgrenzen heen. Het lijkt soms een onmogelijke opdracht, als je alleen al naar Nederland kijkt.

Bij GoEuro dachten ze hetzelfde en hebben ze een overzicht gemaakt van de leukste festivals van Europa. Je kunt hier een top 100 vinden van de leukste festivals en verschillende top 10’s. Zo zijn er top 10 lijstjes van de leukste Electro-, Indie-. Rock-, Pop-, Goedkope- en Familiefestivals. Naast de nodige grote festivals is er ook gedacht aan de kleintjes. Zo kun je op een ware ontdekkingsreis.

Het is uiteraard geen complete top 100, dit is een onmogelijke taak. De lijst is echter samengesteld met de hulp van festivalliefhebbers door heel Europa. Hierdoor staan er wellicht wat verrassende namen in de lijst waar je nog nooit eerder van gehoord hebt. Dit maakt de lijst een interessant beginpunt als je nieuwe festivals wilt ontdekken.

Onze tips voor de komende tijd:
– Kendal Calling in Engeland, met namen als Madness, Noel Gallagher’s Flying Birds en The Darkness. Een leuk festival met zo’n 12.000 bezoekers in het Lake District National Park;
– Into the Valley, in Mora, Zweden. Het gezellige festival, dat in een afgraving wordt gehouden, heeft vier podiums en toch maar zo’n 6000 bezoekers. Wellicht mede omdat het redelijk afgelegen wordt gehouden, in een klein stadje in het midden van Zweden;
– HipHopKamp, gehouden op een vliegtuigbasis, zo’n 75 kilometer ten Oosten van Praag, met artiesten als Method Man & Redman, Anderson .Paak & The Free Nationals en nog ruim 40 andere hiphop-artiesten;
– Bilbao BBK Live, in Spanje, waar voor zo’n 40.000 man publiek, verdeeld over 3 dagen artiesten staan als New Order, Editors, Underworld en Arcade Fire. En toch, door de opzet, heb je geen moment het gevoel op een massa-festival te staan;
– Couleur Cafe Festival, lekker dicht bij huis, maar voor de meesten nog onbekend. Gewoon in Brussel, met een lekkere culturele line up en namen als Chic feat Nile Rodgers, Selah Sue en Method Man & Redman.

Deel: