Hoewel de naam Greg Kofi Brown de meesten niets zal zeggen, zullen de wat oudere Afro-funk-rock liefhebbers zijn band Osibisa nog wel kennen. Osibisa pionierde als eerste Afrikaanse band in het Westen met hun ‘wereldmuziek’. Een stijl die inmiddels een volledig eigen genre is geworden met vele afsplitsingen. Geheel in die mix van stijlen komt Brown nu met ‘Rock ‘n’ Roll and UFO’s‘, een album dat wellicht meer afwisseling biedt dan veel bands in hun hele carrière bieden.

Brown werkt in zijn lange carrière samen met namen als Elton John, Joe Cocker, Eric Burdon (The Animals), Peter Green (Fleetwood Mac), Isaac Hayes, Damon Albarn’s Africa Express, Jimmy Cliff, Mory Kante, Sting, Billy Cobham, Des’Ree en Gabriele. Op ‘Rock ‘n’ Roll and UFO’s’ brengt Greg Kofi Brown een verzameling samen van nummers van door de jaren heen. Samenwerkingen met Osibisa, Bomb da Bass (bekend van ‘Winter in July’), Dominic Miller (Sting), Novecento (Billy Cobham, Chaka Khan), Pauling Henry (The Chimes), John Rabbit Bundrick (The Who, Bob Marley), Gus Isidore (Seal, Peter Gabriel) en de complete cast van de Musical ‘Tommy’, waar hij zelf in acteerde. En ondanks dat het een collectie is van nummers door de jaren heen, zijn het geen nummers die al zijn verschenen. Een mix van onuitgebrachte nummers, remixen en demo’s met voorgenoemde artiesten. Een verzameling juweeltjes.

9200000054793374Een collectie van door de jaren heen is voor de ene kant een mooi gelegenheid om Brown te leren kennen. Van het unplugged ‘Tender Eyes’ (een van de stukken die hij samen met Dominic Miller opnam) tot aan ‘Nkosi B’, dat meer funk in zich heeft dan de jaren ’70 in totaal hebben voortgebracht. Of de Isicathamiya in ‘Freedom’s Ring (Unplugged)’ tot aan de popdance in ‘Shadow’. ‘Rock ‘n’ Roll and UFO’s’ heeft een grote mix van stijlen, wellicht zelfs wel een te grote mix van stijlen om als samenhangend album genoemd te kunnen worden. Dat is dan ook het enige puntje van kritiek, want de 17 nummers zijn stuk voor stuk vermeldenswaardig, met als uitschieters ‘Nkosi B’, ‘This Guy’, ‘Take Your Time’ en ‘Tricky Situation’, waar Dominic Miller zijn gitaar tot grote hoogte laat komen.

‘Rock ‘n’ Roll and UFO’s’ is een verrassend album als je van verschillende stijlen muziek houdt. Funk, disco, contemporary rock, wereldmuziek, alles kom je tegen op één album. Is dat storend? Als je gewoon van muziek houdt niet, dan is het gewoon een geweldig afwisselend album. (7/10) (Gonzo)

Deel: