Zes jaar na het eerste optreden is Jungle By Night wereldwijd op talloze podia te zien geweest. Het negenkoppige instrumentale collectief staat bekend als een live sensatie en doet deze zomer Pinkpop en het Engelse Glastonbury aan. Het vierde album ‘The Traveller’ is net als voorgaande platen weer snel geschreven en opgenomen. “Met negen man is het belangrijk dat iedereen in het moment zit. Dat raak je kwijt als je lang aan muziek gaat sleutelen.”

Het Amsterdamse Jungle By Night ontstaat in 2009 en maakt een mix van afrobeat, funk, jazz en rock. Het collectief speelde al snel over de Nederlandse grenzen. Naast Europa werd er getoerd in onder meer Japan, Rusland, de Verenigde Staten en Canada. In de afgelopen wintermaanden is er gewerkt aan ‘The Traveller’.

Eind 2015 speelt Jungle By Night in Frankrijk, vlak na de aanslagen in Parijs. Veel internationale acts zegden hun optredens toen af. “Tot onze verbazing waren veel optredens uitverkocht”, zegt toetsenist Pyke Pasman. “Je voelde een soort spanning voor de show, er was extra bewaking. Maar de mensen waren heel erg dankbaar dat we waren gekomen, dat was bijzonder.”

Kers op de taart

Dit jaar staat Jungle By Night voor het eerst op Pinkpop, het enige grote Nederlandse festival waar de band nog niet te zien was. Ze hadden niet meer op de uitnodiging gerekend, zegt gitarist Jac van Exter. “We moeten dat ook niet willen, dacht ik. Maar toen de vraag kwam vond ik het toch wel tof, omdat het festival zo groot en mainstream is. Ik zie het als een soort kers op de taart, dat wij daar met onze instrumentale gekkigheid mogen staan.”

Snarky Puppy

Van Exter vindt het nog steeds bijzonder dat Jungle By Night zo’n gewilde live act is. “Wij zijn de band begonnen zonder de intentie om veel live te spelen. Het eerste doel was een buurtfestival in Amsterdam, het was te gek dat dat doorging. Wij zijn geen Snarky Puppy, een stel robots die alles kunnen spelen. We waren heel jong toen we begonnen en groeien muzikaal nog steeds.”

De muziek van Jungle By Night klinkt op elk album weer net even anders. Pyke Pasman: “Iedereen neemt zijn eigen invloeden mee, zo kom je met negen man al snel tot iets nieuws. Het nadeel van een groot collectief is dat je veel energie moet steken in vergaderen, het is belangrijk dat alle koppen dezelfde kant op staan. Anders loop je het risico om mensen te verliezen. Maar als we iets met zijn allen beslissen, gaat iedereen er ook vol voor.”

Jungle By Night speelt zondag 12 juni op Pinkpop.

©FaceCulture

Deel: