Sinds 2001 is het zomerfestival Indian Summer een begrip in de kop van Noord-Holland. Met een brede line-up — van dance tot pop naar rock — en de altijd stampvolle 80′s/90′s-tent is Indian Summer een jaarlijks terugkerend feest voor iedereen uit de regio. In twee dagen passeerden in totaal ruim veertig acts op het gebied van rock, pop en dance de revue, waaronder The Common Linnets en Bløf. Na wat kritiek vorig jaar was de Dance Area Crazy Town niet meer in een tent, maar in de open lucht.

001 The Brahms
De opener op de Pop Stage zaterdag was een van de meest belovende bands van 2016; de indiepopband The Brahms. De band klonk als het springerige Vampire Weekend uit de A- Punk-periode met de toegankelijkheid van The 1975. Met hun Megahit ‘Golden’ bewezen The Brahms in elk geval op geen enkel festival te misstaan deze zomer.

image-2016-06-07(2)
Lucas Hamming aka “De Ham” maakte furore in De Beste Singer-Songwriter van Nederland, waar hij uiteindelijk als tweede eindigde. Natuurlijk is hij ook bekend als de huisband van DWDD. Lucas bewijst een begenadigd podiumdier te zijn met veel gevoel voor show. Daarnaast is zijn stem mooi helder. Lucas pakte het Indian Summer-publiek compleet in met zijn bekende nummers en kreeg er veel waardering voor terug.

image-2016-06-07(3)Het optreden van Sue the Night was het beste te omschrijven als broeierig en intiem. Het gezelschap rond energieke frontvrouw Suus de Groot speelde hun nummers live een stuk steviger dan op het album. Toen het uptempo ‘The Whale’ aan het einde van de set werd ingezet bleken ze ook goed te kunnen rocken. Een cover van ‘Walk Like An Egyptian’ van The Bangels verstoorde de magie. Deze had echt niet in de setlist hoeven staan. Dit nummer paste niet bij de mysterieuze popliedjes van Sue the Night.

image-2016-06-07(4)

Een relaxoptreden van HAEVN is een prima idee voor deze tropische dag. De muziek van HAEVN kan het beste omschreven worden als duister, langzame variërende, lopende baslijn, diepe digitale basdrumslagen, plagende, hoge gitaarmotiefjes. Frontman Marijn van der Meer zong met dezelfde getergde toon die we kennen van bijvoorbeeld James Blake. Producer Van der Meer en filmscore componist Kleijnen werden live bijgestaan door twee extra muzikanten. Een cover van Chris Isaaks’ ‘Wicked Game’ was goed gevonden. HAEVN koos er logischerwijs voor om hun hits tot laat in de set te bewaren. Hit ‘Finding Out More’ is gewoon een uitstekende plaat en werd ook prima gebracht.

image-2016-06-07(5)

Met The Common Linnets heeft Ilse de Lange eindelijk het zo door haar begeerde internationale succes. Samen met JB Meijers, Jake Etheridge en Matthew Crosby vormt Ilse de The Common Linnets. Hun muziek leunt duidelijk tegen de Countrypop en Americana aan. De volgorde van de nummers was zodanig slim gekozen dat ieder bandlid op zijn beurt een hoofdrol kon vervullen. Hierdoor werd de show zeker niet eentonig. Een uitstekende begeleidingsband en het mooie lichtwerk zorgden voor een aangenaam geheel. Ook in deze show mocht ‘Calm After The Storm’ natuurlijk niet ontbreken. Het nummer kwam helaas wat moeizaam uit de verf.

image-2016-06-07(6)

De Jeugd van Tegenwoordig is inmiddels al jaren een gevestigde naam in de Nederlandse festivalscene. Met hun herkenbare sound, pakkende beats en onnavolgbare teksten weet de groep na tien jaar nog steeds met een ander geluid voor de dag te komen. Onder luid gejoel werd De Jeugd ontvangen. De goed gevulde tent had er zin in. Ondertussen zijn Willie Wartaal, Faberyayo en Vieze Fur langzaamaan hun wilde haren een beetje kwijtgeraakt, maar op het podium wisten ze echter nog steeds een prima feestje te bouwen. Al kwam dat vooral door de kracht van hun oudere nummers. Toch was het weer een gedenkwaardig optreden van De Jeugd Van Tegenwoordig op Indian Summer inclusief champagnedouche. Bestaat de eeuwige jeugd? Ik denk van wel!

image-2016-06-07(7)

Ondertussen werd de 80’s / 90’s-tent afgebroken door happy-hardcore-helden Charly Lownoise & Mental Theo. In de tweede helft van de jaren negentig had dit illustere dance duo veel succes met hits als ‘Wonderful Days’, ‘Fantasy world’ en ‘Hardcore vibes’. Sinds enkele jaren treden ze weer samen op en nog steeds is hun happy hardcore stuiterend lekker. De happy hardcore, gabber en trance van die tijd beukten vanuit de installatie, van waarachter de heren nog even enthousiast als toen stonden te springen. Ook andere klassiekers uit de happy hardcore kwamen voorbij zoals DJ Paul Elstaks ‘Rainbow in the sky’ en Captain Hollywood Projects ‘Flying high’. Beide dj’s stonden zichtbaar te genieten. Charly Lownoise liet nadrukkelijk weten het helemaal te gek te vinden.

image-2016-06-07(8)

De afsluiter van de avond was Zeeuwse trots Bløf. Onverschrokken zetten ze het eerste nummer in en speelden zonder adem te halen een paar nummers. Stevig, zuiver en strak. De heren hadden duidelijk nog veel plezier in het spelen. Bløf speelde oerdegelijk hun eigen nummers, en dat is wat het publiek wil. Meezingers, geen gecompliceerd gedoe. Bløf klonk als een klok en was daarmee een overtuigende afsluiter van Indian Summer 2016.

Foto’s: © Armand Hoogland 2016
Meer foto’s in ons Indian Summer fotoalbum op Facebook

Deel: