De Amerikaanse powerpopband The Posies is inmiddels alweer 28 jaar bezig in de muziekindustrie, maar in al die jaren heeft de band nooit het grote publiek weten te bereiken. Ondanks dat de band intussen zeven albums op haar naam heeft staan en het achtste album binnenkort de buitenwereld gaat aanschouwen. In 1999 werd de band zelfs door veel media bestempeld als ‘the new R.E.M.’, maar ondanks dat alles is de band nooit echt groot geworden. Maar moet je ook altijd een groot bereik hebben om groots te zijn? Of ben je met goede kwaliteit voor een kleinere groep net zo groot?

Foto (c) Armelle van Helden

Foto (c) Armelle van Helden

Paard van Troje

Om de komst van een nieuw album te vieren toerde de band stad en land af. Zo kwamen de mannen ook naar Nederland en stonden ze in de kleine zaal van Paard van Troje in Den Haag. De kleine zaal was afgeladen vol met mensen uit de wat oudere generatie. Wie had gerekend op gillende tienermeisjes of jeugdige groepen jongens was vanavond duidelijk aan het verkeerde adres. Opvallend was echter wel dat tijdens de setlist opener ‘We R Power!’ her en der in de zaal de mobiele telefoons de lucht in schoten, als was het toch een jong publiek. De verwachting was dat er flink wat nummers van het nieuwe album ‘Solid States’ gespeeld zouden worden en het zag er naar uit dat deze via duizenden pixels vastgelegd moesten worden.

Foto (c) Armelle van Helden

Foto (c) Armelle van Helden

Solar Sister

Het publiek deed niet echt haar best om de sfeer tijdens de avond levende te houden. Dansmoves waren vervangen door, op het ritmische bewegende, bobbleheads en achterin de zaal werd er nog volop gesproken alsof ze na de zoveelste tieners zaten te luisteren die een carrière in de muziekwereld probeerde te veroveren. Toch waren er wel degelijk veel fans in de zaal. Tijdens ‘Solar Sister’ kreeg het publiek eindelijk het nummer waar ze al de hele avond op wachtten. Voorin werd er zelfs uitbundig gedanst.

Foto (c) Armelle van Helden

Foto (c) Armelle van Helden

Tiz Aramini

De band werd twee keer vergezeld door zangeres Tiz Aramini. Niet heel verassend dat juist zij zich bij de band mocht voegen, aangezien Aramini recent samen met zanger Jon Auer een nieuw project, genaamd Dynamo Royale, is gestart. Zowel bij het nummer ‘Licenses to Hide’ als bij ‘The Glitter Prize’ voegde ze zich bij de band. Aramini kwam speciaal vanuit Frankrijk naar Nederland voor dit optreden, al had ze beter thuis kunnen blijven. Enkel bekritiseerd op deze twee nummers was ze geen toevoeging voor de band. De Hollandse lucht was blijkbaar niet zo goed op haar stembanden gevallen als dat het waarschijnlijk normaal doet.

Het concert had een gevarieerde setlist met nummers van bijna alle albums waaronder ‘Dream All Day’, ‘Please Return It’, ‘You’re The Beautiful One’ en ‘Burn & Shine’, maar ook nieuwe nummers als ‘Squirrel vs Snake’, ‘Unlikely Places’ en ‘Rollercoaster Zen’.

SR4A3389_ThePosies

The Posies is meer!

De band gaat op dit moment door een wat donkerde periode na het verlies van ex-bassist en goede vriend Joe Skyward, een aantal dagen geleden. Maar ondanks dat, liet de band het publiek niet teleurgesteld achter. The Posies heeft een goede formule waar veel bands nog wat van zouden kunnen leren. Het is niet heel moeilijk om als artiesten meerstemmig te zingen, maar bij The Posies is het meer dan dat. De stemmen van zangers Jon Auer en Ken Stringfellow vulden elkaar perfect aan waardoor er een prachtige klank ontstond die wordt ondersteund door catchy deuntjes en melodieuze gitaarpartijen.

SR4A3556_ThePosies

Nee, je hoeft niet altijd een groot bereik te hebben om groots te zijn. The Posies zijn net zo groot, maar dan in een klein jasje.

Foto (c) Armelle van Helden

Deel: