Vorig jaar was hij de grote onbekende op Dr. Dre’s comeback album Compton, nu is hij een superster in spe. De Californische zanger, rapper en producer Anderson .Paak bracht onlangs zijn veelgeprezen album Malibu uit. Daarop durft hij voor het eerst te zingen over zijn moeilijke jeugd: “Dr. Dre zei: je hebt pijn in je stem, ik voel wat je bedoelt. Ik denk dat je heel groot gaat worden.”

Brandon Paak Anderson wordt dertig jaar geleden geboren in de Californische stad Oxnard. Al jong is hij bezeten van muziek maar als zijn beide ouders in de gevangenis belanden, geeft hij die droom tijdelijk op. Later is hij actief als drummer. In 2012 brengt hij twee albums uit als Breezy Lovejoy en in 2014 de plaat Venice als Anderson. Paak. Als Dr. Dre zijn talent opmerkt, komt zijn carrière in een stroomversnelling.

Jay Z

Anderson .Paak wordt in de studio overladen met complimenten van de hiphop-legende. “Hij zei: je manier van werken komt overeen met die van mij, we denken hetzelfde. Ik denk dat je heel groot gaat worden en ik weet wat daarvoor nodig is.” De zanger en rapper heeft dan al een lange weg afgelegd. “Muziek maken is altijd mijn passie geweest en thuis werd dat ook gestimuleerd. Op de middelbare school wist ik het zeker: ik zou door Jay Z worden getekend en het helemaal gaan maken! Maar rond mijn zeventiende moesten mijn moeder en stiefvader allebei de gevangenis in. Dat zette een streep door alles, toen stopte ik tijdelijk met muziek maken.”

Leven en overleven

Maar de muziek laat hem niet los: “Toen ik mijn eigen leven op de rails had, kwam de passie voor muziek terug, en het was nog groter dan voorheen. Ik wist dat dit was wat ik wilde doen. Ik zag aan reacties dat ik er mensen mee kon raken en helpen. Het heeft tijd en ervaring gekost om me echt te kunnen focussen op muziek.” Onder meer in het nummer The Bird zingt Anderson. Paak over zijn persoonlijke geschiedenis. “Ik ben nooit een dagboek-type geweest en schreef lang geen autobiografische nummers,” vertelt hij. “Ik was bezig met leven en proberen te overleven. Maar toen die zware periode achter me lag en ik er met mensen over sprak, kwam alles terug en kon ik er over schrijven.”

Anderson .Paak wil golven berijden

Een ander thema op Malibu is surfen, Paak groeide vlakbij de Californische kustplaats op. “Dat idee komt van mijn vriend en collega Kelsey Gonzalez. Hij surft veel en we keken er samen documentaires over. Ik zie veel overeenkomsten met een leven als artiest. Het is moeilijk om een golf te pakken, ik heb lang gesparteld. Maar als je de controle hebt gevonden en de golf berijdt, is het gevoel geweldig.”

©FaceCulture

Deel: