Het vijfde Junior Boys-album ‘Big Black Coat’ staat in het teken van de Canadese winter. Die van Hamilton in Ontario om precies te zijn, waar zanger Jeremy Greenspan zijn studio heeft staan. Hij vindt de desolate sfeer er inspirerend. “Je ziet veel terneergeslagen mensen die hun baan zijn verloren of een drank- en drugsprobleem hebben. Ik wilde over hen praten, ze een soort stem geven.”


Junior Boys maakt elektronische popmuziek en bestaat uit Jeremy Greenspan en Matt Didemus. Het duo bracht vier goed ontvangen albums op het Engelse Domino label uit. Na ‘It’s All True’ (2011) richten de twee zich tijdelijk op eigen projecten. Greenspan werkt samen met Caribou en maakt het album ‘Pull My Hair Back’ met de Canadese Jessy Lanza. Die plaat is verrassend succesvol. “Voordat ik met haar werkte, was Junior Boys mijn enige muzikale uitlaatklep,” zegt Greenspan. “Dat is waar mensen me van kenden. Ik had totaal geen verwachtingen van haar plaat maar die deed het beter dan ik ooit had gedacht. Het gaf me een gevoel van vrijheid: ik hóef geen Junior Boys-plaat te maken om wat geld te verdienen of bezig te zijn. Alleen als ik dat echt graag wil.”

Haatdragende types

Op Big Black Coat zingt Greenspan over het leven in zijn volgens eigen zeggen grauwe woonplaats Hamilton. “Bijna alle songs handelen over enigszins haatdragende types die hun emoties niet kunnen uiten en soms vreemd gedrag vertonen. Mijn studio staat middenin de stad, ik zie die mensen dagelijks. Ik vind het wel inspirerend om mensen te zien worstelen met hun bestaan. Ik woon daar nog steeds omdat het je met beide benen op de grond houdt. Ik voel me verbonden met de plaats en de mensen. Als je zoals ik in de muziek zit, bestaat de kans dat je alleen nog maar andere muzikanten spreekt. Of nog erger: alleen succesvolle muzikanten.”

Emotioneel afstandelijk

De albumtitel ‘Big Black Coat’ staat metaforisch voor de Canadese winter: “Dat is ook een worsteling om doorheen te komen! Canada kan op vele manieren een heel koud land zijn. De mensen zijn beleefd maar niet persé vriendelijk. Het kan emotioneel een afstandelijke plek zijn. Afgelopen jaar kocht ik een jas voor de winter, mijn Big Black Coat. Ik heb nog nooit zoveel geld aan een jas uitgegeven! Ik wilde een hele goeie hebben voor de winter. Deze plaat is ook gemaakt in de winter, dat is wat me er altijd aan zal bij blijven.”

Junior Boys live:

2 maart – Tolhuistuin, Amsterdam
4 maart – Where The Wild Things Are, Zeewolde
Deel: