De Australische rockgroep Wolfmother keert in april terug naar Nederland. De band rond frontman Andrew Stockdale staat te boek als een van de beste live rockbands. Zo verzorgde Wolfmother begin 2010 al een meer dan memorabel optreden in 013 en speelden de Aussies in 2011 en 2012 ook Pinkpop en Bospop plat. Wolfmother bracht recent drie nummers uit, die hoge verwachtingen scheppen voor het voor 19 februari aangekondigde album ‘Victorious’. Met die vierde plaat op zak staat Wolfmother op dinsdag 26 april in Paradiso in Amsterdam, op vrijdag 29 april in De Oosterpoort in Groningen, en op zaterdag 30 april in 013 in Tilburg.

Wolfmother ontstaat in 2000 in Sydney als Andrew Stockdale, drummer Myles Heskett en bassist Chris Ross elkaar vinden in een gezamenlijke liefde voor classic rockgroepen als Led Zeppelin, Deep Purple en Black Sabbath en stonerrockers Kyuss. In 2004 debuteren ze met een EP, een jaar later volgt debuutalbum ‘Wolfmother’ en de kenmerkende single ‘Mother’, die in 2006 eerst in de Verenigde Staten en dan ook in Europa tot een gigantische hit uitgroeit. Met ‘White Unicorn’ en ‘Joker and the Thief’ schrijft de band nog twee rockklassiekers en na shows in 2007 op Pinkpop en Werchter weten we zeker dat we met een nieuwe grote rockband te maken hebben.

In 2008 verlaten Heskett en Ross de band, maar met een nieuwe ritmesectie levert Stockdale een jaar later het goede tweede album ‘Cosmic Egg’ af. In januari ziet 013 de nieuwe Wolfmother een legendarische rockshow afleveren. Drummer Dave Atkins noemt het een van de beste shows ooit. Pinkpop-directeur Jan Smeets ziet dat ook en na afloop bevestigt de band tegenover 3FM-dj Eric Corton dat ze op het Limburgse festival spelen. Door ziekte van Stockdale duurt het wel tot 2011 voordat een gedreven Wolfmother Landgraaf opnieuw verovert. Een jaar later gaan ook Bospop en Werchter voor de bijl. Daarmee is het even klaar met de hoogtepunten, want de volgende jaren worden gekenmerkt door bezettingswisselingen en onduidelijkheid over het voortbestaan, mede gevoed doordat Stockdale een album onder eigen naam uitbrengt. Er verschijnt ook nog een derde Wolfmother album, dat zonder promotie geruisloos passeert.

Eind 2015 laat Wolfmother zien weer tot grootse daden in staat te zijn met de release van singles ‘City Lights’ en ‘Victorious’. Stockdale laat in interviews weten met de vierde plaat terug te willen keren “naar die grote Wolfmother sound”. De frontman zegt te balanceren tussen “garage-energie en een grote productie”, iets wat de net verschenen derde single ‘Gypsy Caravan’ ook helemaal uitstraalt. Alle reden dus om uit te kijken naar een hernieuwde kennismaking op het podium. Iedereen die er in 2010 bij was, weet hoe goed een rockshow van die proporties in een volle zaal gedijt.

Deel: