Nu sta ik ineens in een rijtje samen met Anton Corbijn. Als fotograaf wordt het echt niet beter.” Een glunderende Rutger Geerling kreeg donderdag de Pop Media prijs in Groningen tijdens Eurosonic Noorderslag. De Rotterdammer ontving de oeuvreprijs voornamelijk vanwege zijn aandeel in de opkomst van Nederlands grootste export product: Dance.

De jury was lovend over de voortrekkersrol die de fotograaf heeft genomen in de opkomst van de Hollandse dance muziek. “Geerling heeft precies op tijd ingezien dat Nederland met dance iets eigens had ontwikkeld. Een muziekstijl die mogelijk de wereld over kon. En hij wist het vertrouwen van de makers en de organisatoren voor zich te winnen. Dat is knap”, aldus oud-winnaar en jury-voorzitter Gijsbert Kamer, muziekjournalist bij de Volkskrant.

In de twintig jaar dat de kersverse winnaar actief is in de muziekfotografie heeft hij de rol van fotografie in de dancewereld gigantisch zien veranderen. ”Vroeger was het echt het ondergeschoven kindje; het moest maar gebeuren. Een groot deel van het archief wat ik heb geschoten bij ID&T is verdwenen, dat zie je nu echt niet meer gebeuren. Beelden worden gekoesterd.”

Volgens de geboren Rotterdammer zijn beelden op social media middelen geworden om een verhaal te vertellen. Een ontwikkeling die zijn werk meer interactief maakt. “Dat maakt het voor mij als fotograaf ook leuk. Ik ben makkelijk benaderbaar en mensen willen weten hoe ik een foto heb genomen. Daardoor ben je als fotograaf ook niet meer anoniem.”

©FaceCulture

Deel: