Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. Recensenten, redacteuren en fotografen geven in een persoonlijke lijst hun muzikale kijk op 2015. Bekijk hieronder het de eindejaarslijst 2015 van recensent Joost Wijdeven.

2015 Was het jaar dat rock ’n roll direct onder vuur kwam te liggen. Mijn meest memorabele show van 2015 was ongetwijfeld de show van Therapy? in de Mezz in Breda op 13 november, de avond dat tegelijkertijd in Parijs mensen afgeknald werden. In de Mezz was de rock ’n roll van Therapy?  een middel voor verbroedering. Als je daarna thuiskomt en de rauwe werkelijkheid van de Bataclan wordt ingesleurd, waar de barbaren rock ’n roll onder vuur namen.

10. Trixie Whitley – Gebouw-T

Trixie-Whitley, ©foto: Ariane van Ginneke

 

Dit schreef ik over Trixie’s show: “Trixie Whitley was magisch, tegelijkertijd kwetsbaar en sterk, feeëriek en strijdbaar, maar altijd volledig zichzelf. Trixie en haar band hadden het zelfvertrouwen om nummers live een nieuw jasje mee te geven, ook met de nummers van haar nieuwe album. Daarmee werd het een legendarische avond.”

9. DeWolff – W2

DeWolff, ©foto: Kim Balster

Ik schreef over deze geweldige show: “DeWolff, Joe Madman én het toffe publiek in W2 Poppodium zorgen samen voor een geweldige avond rock ’n roll.”

8. Vintage Trouble – Paaspop

Vintage TroubleVintage Trouble stond al even op mijn verlanglijstje. Zanger Ty Taylor zou de reïncarnatie van James Brown kunnen zijn. Op Paaspop maakte de band het helemaal waar met een opwindende soul en blues show.

7. Beth Hart – HMH

Ariane van Ginneke-Beth Hart (2)

Sven Hammond speelde deze avond een van de allerbeste voorprogramma’s van het afgelopen jaar. Beth Hart wist met haar geweldige stem en innemende podiumpersoonlijkheid de immense bierhal op een intieme, stomende club lijken.

6. Blues Pills – Paaspop

Paaspop 2015 - Blues Pills (1 of 9)

De Blues Pills waren voor mij dé sensatie van Paaspop, hard rockend, psychedelisch en soulvol tegelijk gaven de Blues Pills een onvergetelijke show op sowieso het leukste festival van het jaar.

5. Birth of Joy – Paradiso

dtrh3-birth of joy (4)

Birth of Joy sloot 2015 samen met PAUW af in de prachtige grote zaal van Paradiso. Ik was blij dat ik mijn eindejaarslijstje nog niet had ingeleverd.. Ik schreef over Birth of Joy: “De mannen van Birth of Joy waren zichtbaar onder de indruk van hun eerste headliner show in de grote zaal van Paradiso. Ze wisten deze spanning om te zetten in een geweldige rock ’n roll show die rauw, hard, energiek en sensueel tegelijk was. De nieuwe nummers die in Paradiso ten gehore werden gebracht beloven wat voor het in februari uit te brengen nieuwe album. Op de valreep van 2015 was dit een van de allerbeste shows van het jaar.”

4. K’s Choice – Effenaar

K's Choice, ©foto: Sander Rijken

Ik kende K’s Choice vooral van hun grootste hits als ‘Not An Addict’, ‘Believe’ en het prachtige ‘Dad’. In de knetterharde rockshow waarmee K’s Choice de Effenaar overweldigde was geen plaats voor subtiele juweeltjes als ‘Dad’, maar wat kregen we er prachtige nieuwe rocksongs als ‘Phantom Cowboy’ voor terug!

3. Placebo – TivoliVredenburg

Geen review helaas, maar wat een briljante show was dat! Brian Molko in absolute topvorm die bijtend cynisme afwisselde met gevoel en sensualiteit. Verrassend hoogtepunt van de show was het beklemmende ‘Scene Of the Crime’ van Placebo’s laatste album ‘Loud Like Love’ dat ik tot dan toe eigenlijk nog niet zo serieus had genomen.

2. The Delta Saints – W2

The Delta Saints, ©foto: Ariane van Ginneke

Was voor mij het jaar van the Delta Saints. Ik ontdekte ze bijna bij toeval in 2014, maar wat een geweldige band is dat toch! Na 3 optredens dit jaar (de Boerderij, Breda Barst en W2) ben ik er zeker van: The Delta Saints is een heel bijzondere band!

1. Triggerfinger – Effenaar

20150911 Triggerfinger - EffenaarTriggerfinger in deze vorm is een belevenis. De band is onmiskenbaar een van de allerbeste rockbands ter wereld. De ambiance van een dampende rockclub als de Effenaar waar het publiek dicht op de band staat en er interactie is tussen de band en het publiek geeft de show nog een extra dimensie. Knetterhard en altijd sexy overrompelt Triggerfinger de Effenaar als een wervelwind!” schreef ik over deze show.

 

 

Deel: