Het vorige Coldplay album ‘Ghost Stories’ was, op ‘A Sky Full Of Stars’ na, een vrij somber album. Maar het was wel een verademing om na het bombast van ‘Mylo Xyloto’ weer Coldplay op een sobere manier te horen. Het nieuwe album ‘A Head Full Of Dreams’ is daarin het tegenovergestelde. Met namen als Beyoncé, Avicii, Merry Clayton, Chris Martin’s ex Gwyneth Paltrow, Tove Lo en Noel Gallagher heeft Coldplay even een blik bekende namen open getrokken die aan dit album meewerkten.

Coldplay voor het grote mainstream publiek

A_Head_Full_of_DreamsAl vanaf de opener en titelsong van het album ‘A Head Full Of Dreams’ is duidelijk dat Coldplay zich dit album weer richt op het grote mainstream publiek. Geheel compleet met ‘ooh ooh ooh’ kaartje aan het einde. Het daaropvolgende ‘Birds’ doet wel erg denken aan ‘Hurts Like Heaven’ van het album ‘Mylo Xyloto’. En waar er op dat album een duet stond met Rihanna, hebben Chris Martin en co nu met ‘Hymn For The Weekend’ een duet met Beyoncé opgenomen. En ook dit klinkt als ‘Princess Of China Part II’. R&B invloeden zijn ook terug te horen in ‘Army Of One’ en de daarop volgende hidden track ‘X Marks The Spot’. Het komt vrij geforceerd over. Alsof het doel moet zijn om aansluiting te vinden bij het jonge publiek. Daarin zijn het duet ‘Fun’ met Tove Lo en de disco achtige single ‘Adventure Of A Lifetime’ de enige twee geslaagde voorbeelden.

Gelukkig bevat het album voor de helft ook nog nummers die perfect tussen de oude typische Coldplaysongs passen. Zoals de pianoballad ‘Everglow’, ‘Amazing Day’ en de afsluiter ‘Up&Up’. In het laatstgenoemde nummer neemt Noel Gallagher de gitaarpartijen voor zijn rekening die zo uit de periode van het Oasis album ‘Definitely Maybe’ afkomstig had kunnen zijn. Het is hèt hoogtepunt van het album.

Eigenlijk had dit album ook ‘Mylo Xyloto Part II’ kunnen heten, want beiden albums hebben overeenkomsten. Beiden albums hadden zowel een handjevol sterke songs en een aantal commerciële draken die het ongetwijfeld goed zullen doen in de hitlijsten. Een sterk album zoals ‘Parachutes’ of ‘A Rush Of Blood To The Head’ zullen ze dan ook waarschijnlijk nooit meer maken. (6,5/10) (Parlophone)

Deel: