Janne Schra ging dit naar jaar met haar nieuwe album ‘Ponzo’ op tour. Afgelopen vrijdag stond ze in de kleine zaal van de Effenaar in Eindhoven.

Janne Schra heeft, muzikaal gezien, een rijk verleden. Maar sinds 2012 treedt ze op onder haar eigen naam. Wederom met succes. Als een zonnestraal, gekleed in een witte jurk met wijde gele mouwen, en met een brede glimlach betrad de flamboyante Janne Schra met haar band het podium. De formatie was strak opgesteld, en op wat extra schijnwerpers en de spierwitte kleding van de band na was er niet veel bijzonders te zien. Met haar levendige en zuivere stem wist Janne Schra de zaal gelijk te smoren tijdens het openingsnummer ‘Ship’. Doodse stilte. Verbaasd leek ze er zelf onder.

De sfeer was uitmuntend. Geliefden sloegen elkaar om de armen tijdens het nummer ‘Little Bamboo’ en tientallen kleine twinkel oogjes staarden de gehele avond strak uit naar het podium. Ondanks haar prachtige stem en een band die goed op elkaar is ingespeeld was dat niet het gene wat haar nu zo goed op het podium maakt. Ze staat er zoals ze is. Dat is wat haar optredens uniek maakt. Puur, oprecht, stralend, beetje klunzig, levendig en beleeft. Dat is hoe ze is en dat liet ze ook zien. Het voelde niet gemaakt. Dat was misschien wel het aller belangrijkste. Ze creëerde een huiselijke sfeer, en voor even voelde het alsof er alleen maar geluk op de wereld bestond. Even met je gedachten uit de wrede wereld waar we nu in leven. Maar niet alleen rust en genot. Vooral ook een gevoel van plezier, tevredenheid en ontroering.

Het komt tegenwoordig niet vaak meer voor dat artiesten zich op het podium laten zien zoals ze echt zijn, en daarnaast ook nog de liefde voor muziek weten over te brengen. Janne Schra laat zien dat er niks mis mee is om gewoon jezelf te zijn. Ook al gaat een optreden dan niet helemaal vlekkeloos. Zolang je de fouten maakt als jezelf is het spelen van een lijn strakke show helemaal niet van belang.

De tour van Janne Schra is nog niet voorbij. Je kunt haar nog bewonderen op een van de volgende datums:

10 december: TivoliVredenburg, Utrecht
11 december: Lantaren Venster, Rotterdam
16 december: De Oosterpoort, Groningen

Foto’s: (c) Hans Kreutzer

Deel: