Lianne La Havas brak dit jaar definitief door met haar tweede album ‘Blood’, dat in Nederland op 1 terecht kwam. De 26-jarige Britse singer-songwriter maakte het album grotendeels op Jamaica, waar haar moeder vandaan komt. Daar verdween haar sluimerende writers block als sneeuw voor de zon: “Ik voelde een herwonnen vrijheid, het leek of ik daar alles kon.”

Lianne La Havas uit Londen heeft een Griekse vader en Jamaicaanse moeder. Ze is al op jonge leeftijd veel met muziek bezig en tekent in 2010 haar eerste platencontract. In 2012 verschijnt het debuutalbum ‘Is Your Love Big Enough?’ dat lovend wordt ontvangen. In Nederland is La Havas onder meer te zien op het North Sea Jazz festival, Pinkpop en Lowlands. Ook ontwikkelt ze een vriendschap met Prince, met wie ze samenwerkt op diens album ‘Art Official Age’.

Flow

Na twee jaar veel toeren heeft La Havas aanvankelijk moeite met het schrijven van nieuwe liedjes, vertelt ze: “Ik hou van dat leven, ik zou het altijd wel willen doen. Maar op tournee kan ik niet schrijven, er is teveel afleiding en je bent bijna nooit alleen. Je hele dag staat in het teken van het optreden die avond. Ik was zo lang niet in een studio geweest dat ik de flow van het schrijven een beetje kwijt was.”

Zelfbewust gevoel

Ze besluit met haar moeder naar Jamaica te gaan, waar de inspiratie terugkeert. “Als je in een ver buitenland komt, voelt het bijna alsof je geen verleden hebt. Daardoor kun je helemaal jezelf zijn. Dat zelfbewuste gevoel had ik op Jamaica. Ik wist niet wat er muzikaal zou gebeuren, het had ook mis kunnen lopen. Maar het werkte geweldig.” La Havas prijst vooral Stephen McGregor, de Jamaicaanse producer waarmee ze werkte. “Hij legt heel erg de nadruk op het gevoel. Als een stuk muziek je een geweldig gevoel geeft, dan moet je daar mee doorgaan. Eén van mijn favoriete liedjes op de plaat is ‘Midnight’. Stephen had een beat aanstaan, ik speelde daar het gitaarintro bij en zo bouwden we het op. De tekst staat voor de vrijheid die ik op Jamaica voelde.”

Relaxen

Lianne La Havas kijkt met veel plezier terug op het maken van ‘Blood’, zegt ze. “Ik kan alleen schrijven als ik me compleet op mijn gemak voel en leerde om te relaxen in de studio. Ik liet het allemaal over me heen komen en het voelde alsof ik alles kon. Ik trek rond, speel muziek met mensen en dat leven omarmde ik volledig.”

Lianne La Havas staat aanstaande maandag in Paradiso in Amsterdam.

©FaceCulture

Deel: