Justin Bieber heeft er jaren voor moeten knokken maar opeens lijkt de hele wereld te beseffen dat hij wel degelijk goede muziek maakt. ‘Purpose’ is pas een paar dagen uit en wordt wereldwijd op waarde geschat door muziekliefhebbers, maar is dat terecht?

JustinBieberPurpose

Het eerste wat al meteen opvalt is de grote hoeveelheid tracks op Biebers 4e studioalbum. Waar de meeste artiesten nauwelijks tien liedjes op een album weten te zetten, staan er maar liefst 18 nummers op ‘Purpose’. Het betreft hier dan wel de “Deluxe Edition” maar dan nog. Opvallend is dat Skrillex vijf nummers heeft geproduceerd en natuurlijk de samenwerkingen met Diplo en Ed Sheeran.

Justin Bieber lijkt volwassen geworden

De openingstrack is het vermelden niet waard maar de tweede track ‘I’ll Show You’ heeft duidelijk de handtekening van eerder genoemde Skrillex. Het kenmerkende panfluit-achtige geluid van de hit ‘Were Are Ü Now’ is hierop in een vertraagde versie duidelijk hoorbaar, met een lekkere R&B vibe. Wereldwijd is ‘What Do You Mean’ een dijk van een hit, en volledig te begrijpen. Slim opgebouwde tempowisselingen, makkelijk refrein en een aanstekelijk EDM sausje doet het natuurlijk heerlijk op de radio. Net als zijn nieuwe single ‘Sorry’ wat juist weer een dancehall-jasje aangemeten heeft gekregen maar hem past als een maatkostuum.

Naast de sexy R&B geluiden van ‘No Pressure’ en ‘No Sence’ laat Justin Bieber ook in de ballads horen dat hij toch echt vreselijk muzikaal is en serieus goed kan zingen. Of het nou ligt aan Ed Sheeran en zijn typerende gitaargeluid of aan de mierzoete tekst van ‘Love Youself’ maar lekker klinkt het zeker. Zelfs het geleende trompetje van Omi’s ‘Cheerleader’ maakt het nog aantrekkelijker.
Hij is als jong ventje jarenlang opgejaagd door de pers en heeft zich compleet belachelijk gemaakt door zijn gedrag buiten de studio. Nu hij de volwassen leeftijd van 21 jaar bereikt heeft, lijkt zijn muziek ook meegegroeid. Natuurlijk is een groot deel van dit succes te danken aan de producers van ‘Purpose’ maar Justin Bieber mag de meeste credits zelf in ontvangst nemen.

Purpose is absoluut geen meesterwerk maar je mag gewoon weer tegen je vrienden zeggen dat je het nieuwe album van Justin Bieber op je iPod hebt. Want het is zeker geen schande! (7/10)(DefJam/Island Records)

Deel: