The Chemical Brothers heeft ons er wederom vijf jaar op laten wachten, maar het achtste album van de Britse Dance-formatie is een feit. Zelfs na twintig jaar weten Ed Simons en Tom Rowland hun EDM met techno invloeden meesterlijk op plaat te zetten. Hoewel The Chemical Brothers in ons land nog nooit een top 10 hit heeft gehad, wordt de muziek in Nederland zeker op waarde geschat. Nummers als ‘Block Rockin’ Beats’, ‘Hey Boy, Hey Girl’ en ‘Galvanized’ mogen zeker wel klassiekers genoemd worden in de club scene. Of daar een nieuwe titel bijkomt is altijd de grote vraag.

Opener ‘Sometimes I Feel So Deserted’ voelt meteen goed en zal het ongetwijfeld goed doen tijdens livesets. Het nodigt uit om mee te klappen en de dikke basdeunen gaan ongetwijfeld menig zaal in vuur en vlam zetten. Dat rapper Q-Tip (A Tribe Called Quest) verantwoordelijk is voor het typerende stemgeluid op ‘Galvanized’ was ongetwijfeld de reden dat ze hem weer gevraagd hebben voor ‘Go’. Dat geweldige basloopje en de ultra coole stem van Q-Tip! De volgende The Chemical Brothers-klassieker is al geboren, dat is wel duidelijk.

TCBSamenwerkingen tussen The Chemical Brothers en anderen

Naast de hulp van Q-tip staan er ook medewerkingen op met Cate Le Bon, Ali Love en St. Vincent. Het meest in het oog springende samenspel is toch echt de afsluiter ‘Wide Open’, met Beck. Hoewel het bijna een ballad is, is de chemie tussen de drie goed te horen en is het een heerlijke afwisseling. Waar de Britten met name goed in zijn, is het echte beukwerk met de typische verfijnde aftakkingen vol gekke geluidjes. The Chemical Brothers heeft zichzelf herontdekt met ‘Born In The Echoes’ en dat komt helemaal tot uiting in de twee beste tracks op het album. ‘Just Bang’ en ‘Reflexion’ zijn van het hoge niveau wat zo gewaardeerd wordt, juist in Nederland.

 Lowlands

Ed Simons zal het optreden in Biddinghuizen aan zich voorbij laten gaan en zijn vaste invaller meesturen om de indrukwekkende visuals te doen, maar dat zal weinigen opvallen. ‘Born In The Echoes’ is een zeer geslaagd album en een goede reden om het live mee te gaan maken op Lowlands 2015, succes gegarandeerd. (Virgin/EMI)(8/10)

Deel: