De line up van Retropop gaf vooraf toch wel wat bedenkingen. Tom Jones, ABC en OMD gaat dat wel voldoende bezoekers trekken. Qua muziek allemaal prima namen maar gaan die wel een feestje bouwen? Immers op de stereotoren of op de radio klinkt het prima, maar live iets neer zetten is toch weer wat anders. Gelukkig stond ook Jett Rebel op het affiche. Jett Rebel ? ja ook Jett Rebel niks niet retro maar net beginnend! Bij Jett Rebel is het net andersom, zijn platen zijn aardig maar kunnen niet tippen aan de platen van bovenstaanden maar live is hij groter dan groot! De organisatie had gelijk: Het bordje “uitverkocht” stond op de site, en bij de ingang waren dus geen kaarten meer verkrijgbaar.

Ed Kowalczyk, Time Bandits, Van Dik Hout

Ed-1

Foto: ©Rene Obdeijn

De organisatie had het dan ook slim aangepakt. Niet alleen retro maar in 2015 waren er voor het eerst 3 podia. Twee podia bestemd voor retro en één podium voor nieuw Nederlands talent met daarbij als headliner dus Jett Rebel. Een goede greep van de organisatie was de toevoeging van Ed Kowalczyk op het affiche. Deze voormalige voorman van Live wist gisteren veel liefhebbers te trekken en speelde een goede mix van solowerk en het oude Live genre. Ed kwam ook passend aan met de helikopter. De hardste band van de dag wist iedereen te bereiken met een band die overtuigde. Met name het puike gitaar vuurwerk viel op. In 1 uur kwamen 12 nummers voorbij met natuurlijk ‘All Over You’,  ‘The Dolphin’s Cry’ . ‘I Alone’ en de akoestische afsluiter ‘Overcome’.

Time Bandits-4

Foto: ©Rene Obdeijn

De Time Bandits hadden de eer om te mogen starten op Nederpop stage. Samen met Clouseau hadden ze gecarpoold om vanuit België naar Emmen te tuffen. Dit hits kwamen in sneltreinvaart voorbij. Helaas voor beide bands, maar met name voor het publiek, regende het grotendeels tijdens de optredens van de optredens. De weersvoorspellingen waren accuraat en dit was verwacht, de rest van de dag was puik festivalweer. Clouseau kreeg de meute, ondanks de regen, flink in beweging.

Van Dik Hout-2

Foto: ©Rene Obdeijn

Van Dik Hout was al een tijdje niet meer gesignaleerd op de festivalpodia maar leverden een set af met louter oude nummers zodat het een feest der herkenning was voor een ieder. ‘Stil in mij’ maar met name de tribute aan Herman Brood was groots. Een mash up van ‘Pijn’ en ‘Never Be Clever’ werd indrukwekkend neergezet waarbij je de indruk kreeg dat Van Dik Hout ook zeer goed overweg zou kunnen met een stukje sound en bite van de Doors.

ABC, Goede Doel, OMD

ABC-1

Foto: ©Rene Obdeijn

Goede Doel-1

Foto: ©Rene Obdeijn

ABC was lekker in de zon en sloot sterk af met ‘When Smokey Sings’ en ‘The Look Of love’  De Nederpop stage stond daarna geheel gevuld voor het Goede Doel. Het publiek moest kiezen tussen jonge Afterpartees en Het Goede Doel. Henk en Henk traden samen op en dat geeft gelukkig een stuk dynamiek en afwisseling op het podium. Met Henk Westbroek hebben ze verder ook een prima brug tussen band en publiek. Gezellig babbelde hij de nummers aan elkaar. Ondanks alle commotie vorige jaar over zwarte pieten werd het nummer ‘Sinterklaas’ gespeeld en mocht zijn 3-jarige kleinzoon het refrein “pepernoten pepernoten” aanvullen.
Het publiek smulde van deze traktatie en de kleine kreeg een staande ovatie. Gedurfd was het zeker, opa met kleinzoon op het podium, maar hij kwam er weergaloos mee weg. Bedankt Henk voor deze surprise!

OMD-5

Foto: ©Rene Obdeijn

De verassing van het festival was eigenlijk wel OMD. Fans vanuit Engeland waren zelfs helemaal naar Emmen gekomen. Bij OMD denk je ook hele mooie nummers maar live? Beetje achter het keyboard de nodige pareltjes uit de synthesizer toveren. Niets was minder waar. De gezichten van OMD, Andy McCluskey en Paul Humphreys, toonden aan live ook hun mannetje te staan. Andy is daarbij de frontman en Paul zit rustig als een heer achter zijn keyboard. Andy komt stomend op gang met ‘Enola Gay’ waarbij je al verbaast staat te kijken met welke energie hij met zijn bas over het podium stuitert. Dat stuiteren doet hij de hele set door op 1 nummer na. Paul mag één nummer zingen en verlaat dan even zijn kruk en verontschuldigd zich al voordat hij begint aan ’Tesla Girls’ dat hij niet zo goed kan dansen als Andy. Tot frustratie van Andy wordt er een forse BH naar hem op het podium gegooid.
Bij het volgende nummer roept hij dan ook  ‘You don’t like me dancing?’ Het is niet alleen Andy die danst als een razende maar hij weet het publiek ook mee te krijgen in zijn enthousiasme. “Jullie moeten meedansen” en dat gebeurt daarna dan ook op grote schaal. ‘Joans of Arc/Maid of Orleans’ komen natuurlijk voorbij. ‘So in love’ en ‘Locomotion’. Ja ze hebben veel hits spetterend sluiten ze of met een van hun oudste nummers ‘Electricity’.
Ja de vonk die sloeg wel over tijdens OMD. De organisatie had gelijk OMD toch een echte festival band.

The Nits, Jett Rebel, Tom Jones

Nits-3

Foto: ©Rene Obdeijn

Daarna moet het publiek kiezen tussen Douwe Bob (future stage) en The NIts. The Nits geen een show met louter bekende nummers. ‘Radio shoes’ Van ‘JOS Days’, ‘Swebebahn’ ‘Nescio’ tot en met de afsluiter ‘In the Dutch mountains’ komen voorbij. Pff deze 3 heren hebben wel erg veel hits. Ze speelden namelijk ook nog ‘Adieu Sweet Bahnhof’ en de klassieker ‘Sketches of Spain’.

Jett Rebel-4

Foto: ©Rene Obdeijn

De keuze voor Rob de Nijs en Jett Rebel zal voor velen een lastige zijn geweest. Een ieder die naar Rob de Nijs ging kijken heeft zich natuurlijk prima vermaakt maar hebben toch wel de live act van 2015 van Retropop gemist want dat was zonder twijfel Jett Rebel. Een showman pur sang met een live set waarin de nummers nagenoeg in elkaar doorlopen. Het spelplezier spat van het podium af en weet het publiek dat in grote getale was komen kijken dan ook te raken. Qua status kan hij wel eens de nieuwe Prince worden. Dance, funk en de nodige gitaarerupties maken hem aan de ene kant uniek qua show en performance. Heerlijk zo lekker ontspannen als deze man op het podium staat. Al het aan Jett Rebel had gelegen hadden we afsluiter Tom Jones niet gezien, hij moest namelijk echt stoppen en van het podium af getrokken worden.

Tom Jones-4

Foto: ©Rene Obdeijn

Tom Jones mocht daarna nog afsluiten op het hoofdpodium en hoewel al bijna 75 jaar is deze man nog goed bij stem en nam hij een karrevracht aan hits mee naar Emmen. Van “oudje” ‘Dililah’ tot aan ‘Sexbomb’ kwamen voorbij. Retropop was zeer geslaagd en een genot voor oud en jong.

Deel: