De albums van De Jeugd van Tegenwoordig komen steevast in de top-10. 3Doc onthult het geheim achter het verborgen succes.

Hoewel het grote publiek bij Nederlandstalige rap vooral denkt aan Ali B en vrienden, is De Jeugd van Tegenwoordig in de schaduw stiekem uitgegroeid tot een van de populairste hiphopformaties van ons land. In een documentaire annex roadmovie lopen de makers mee in het kielzog van de groep tijdens muzikale bezigheden in het land.

Portretten
Ze spreken met fans, collega’s en schrijvers, die de kwaliteiten van het trio proberen bloot te leggen. Onderweg ontvouwen zich tevens portretten van rappers Willie Wartaal, Faberyayo en Vjèze Fur.

Tweede plaats
De naam van de documentaire, De formule, is ontleend aan het gelijknamige liedje, dat openingsnummer was van het in 2013 verschenen album Ja, natúúrlijk!. De plaat kwam direct binnen op de tweede plaats in de Album Top 100.

Doelgroepen
De reden voor het succes zou kunnen zijn dat De Jeugd van Tegenwoordig veel verschillende doelgroepen aanspreekt. De rappers spreken de taal van de straat, maar tegelijk zijn hun tekstuele vondsten zo origineel en grappig dat de groep tot in de literaire wereld bewonderaars heeft. Met daarnaast ook de eigentijdse hiphop- en dansbeats van vaste dj Bas Bron.

De jeugd: stiekem de populairste,  22:40 – 23:35 uur, NPO 3

Deel: