De afgelopen anderhalve week was Austin Texas in de US weer in de ban van het grootste en misschien wel belangrijkste muziek, film en interactieve festival SXSW, oftewel het South By Southwest Festival. Jaarlijks komen hier de festivalorganisatoren en bookers bijeen om de beste nieuwe talenten en verrassende artiesten te spotten. Dit jaar bracht het SXSW een podium voor 2400 bands werden er talloze nieuwe films en documentaires getoond en was een interactive afdeling voor de gadget en game freaks.

Kortom teveel om op te noemen en dus ook teveel om allemaal te bespreken, daarom geven we jullie een samenvatting van de artiesten die op het SXSW speelden en waar we dit jaar zeker meer van zullen gaan horen. In enkele artikelen sommen we voor jullie onze tips voor 2015 op!

Years & Years:
Het Britse trio maakt sinds 2010 elektronische popmuziek. De groep ontstaat als Mikey Goldsworthy van Australië naar Engeland vershuist en Emre Turkmen online ontmoet. Kort daarna voegt ook zanger Olly Alexander zich bij de band. In 2012 brengt Years & Years hun eerste single uit: ‘I Wish I Knew’. De jaren daarop volgen meer singles, zoals ‘Traps’ en ‘Real’. Hun debuut EP kwam uit in de zomer van 2014 en scoorde goed, want hij belandt bovenaan de UK Singles Electronic Chart. Gebombardeerd als meest veelbelovende act voor 2015 door de BBC heeft de Britse band Years & Years een vliegende start gekregen. Op 29 april spelen ze in Paradiso Amsterdam. Dit is het eerste eigen concert van Years & Years in Nederland, nadat de electropopband eerder op PITCH Festival en Eurosonic/Noorderslag stond.

Jack Garratt:
Zanger en multi-instrumentalist Jack Garratt verscheen in februari 2014 online met zijn van UK garage doordrongen ballad ‘I Couldn’t Want You Anyway’. Sindsdien krijgt hij op muziekblogs van over de hele wereld lof voor zijn krachtige manier van songs schrijven en zijn opvallende stem. Jack’s tweede single was de electro-blues track ‘Water’ en in juli bracht hij zijn debuut EP ‘Remnants’ uit. Zijn live optredens staan bekend als hypnotiserende shows vol pakkende samples, fantastische gitaarsolo’s en betoverende vocals. Op 25 April staat hij op het London Calling festival.

Tove Styrke:
Tove Styrke is opgevoed met muziek en dans, haar vader was een muzikant, haar moeder een danseres. Haar haast onvermijdelijke doorbraak volgde na een derde plaats in de Zweedse versie van Idols in 2009. Tove Styrke was een atypische kandidaat. Niet alleen was ze pas zestien, ook had ze heel wat meer rafelrandjes dan de gemiddelde kandidaat. De labels wisten niet hoe snel ze haar moesten tekenen. Op haar gelijknamige debuutalbum uit 2010 is ze bijgestaan door ervaren songschrijvers als Patrik Berger en Janne Kask, die ook voor Robyn, Kylie Minogue en The Sounds schreven. Binnenkort komt haar tweede album ‘Kiddo’ uit en op 24 April staat ze op het podium van Paradiso.

Deel: