De afgelopen anderhalve week was Austin Texas in de US weer in de ban van het grootste en misschien wel belangrijkste muziek, film en interactieve festival SXSW, oftewel het South By Southwest Festival. Jaarlijks komen hier de festivalorganisatoren en bookers bijeen om de beste nieuwe talenten en verrassende artiesten te spotten. Dit jaar bracht het SXSW een podium voor 2400 bands werden er talloze nieuwe films en documentaires getoond en was een interactive afdeling voor de gadget en game freaks.

Kortom teveel om op te noemen en dus ook teveel om allemaal te bespreken, daarom geven we jullie een samenvatting van de artiesten die op het SXSW speelden en waar we dit jaar zeker meer van zullen gaan horen. In enkele artikelen sommen we voor jullie onze tips voor 2015 op!

Natalie Prass:
De Amerikaanse zangeres Natalie Prass werd eind 2014 door vele media opgepikt en getipt als hét talent van 2015. Prass kennen we onder meer van Jenny Lewis’ begeleidingsband. Haar grote netwerk heeft ze goed ingezet voor de nieuwe plaat ‘Why Don’t You Believe In Me’; niemand minder dan Matthew E. White leende zijn studio en muzikanten aan haar uit. Het resultaat is een prachtige ‘folk revival’ plaat met daarop een stemgeluid dat veel weg heeft van Joni Mitchell; een oude ziel, met mooie, tragische verhalen in een melancholisch en orkestraal jasje.

Kate Tempest:
Kate Tempest is een nieuwe, jonge Britse zangeres die al op jonge leeftijd begon met rappen en voordrachten van spoken word. In 2012 begon ze met het schrijven van eigen muziek en gedichten. Haar werk heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Tud Hughes Prize voor het verhalende gedicht ‘Brand New Ancients’. 2014 draaide om de release van ‘Everybody Dawn’, het debuutalbum van Kate Tempest, dat nu al een Mercury Award nominatie te pakken heeft. Haar muziek is brutaal en vernieuwend tegelijk, en leunt vooral op aanstekelijke hiphop en pop.

Run The Jewels:
Run The Jewels is een Amerikaans hiphopduo bestaande uit twee tegenpolen: de alternatieve El-P (Company Flow) en de wat meer mainstream opererende Killer Mike. Wanneer twee muzikale uitersten bij elkaar komen wordt het eindresultaat heel slecht of heel goed, en bij Run The Jewels is dat gelukkig het laatste: Killer Mike’s southern flow en El-P’s intelligent-paranoïde wordplay vormen een verpletterende combi. Hun gratis downloadbare debuutalbum uit 2013 werd zelfs zo lovend ontvangen dat hij vorig jaar alsnog op cd is uitgebracht. Op 27 oktober verscheen de opvolger, Run The Jewels 2!

Deel: