De afgelopen anderhalve week was Austin Texas in de US weer in de ban van het grootste en misschien wel belangrijkste muziek, film en interactieve festival SXSW, oftewel het South By Southwest Festival. Jaarlijks komen hier de festivalorganisatoren en bookers bijeen om de beste nieuwe talenten en verrassende artiesten te spotten. Dit jaar bracht het SXSW een podium voor 2400 bands werden er talloze nieuwe films en documentaires getoond en was een interactive afdeling voor de gadget en game freaks.

Kortom teveel om op te noemen en dus ook teveel om allemaal te bespreken, daarom geven we jullie een samenvatting van de artiesten die op het SXSW speelden en waar we dit jaar zeker meer van zullen gaan horen. In enkele artikelen sommen we voor jullie onze tips voor 2015 op!

Courtney Barnett:
Deze Australische muzikante bracht in het voorjaar haar album ‘The Double EP: A Sea of Split Peas’ uit, een bundeling van haar eerste twee mini-albums waarmee zij in haar thuisland veel bekendheid vergaarde. Samen met haar begeleidingsband ‘The Courtney Barnetts’ tourt ze in 2014 kris kras de wereld rond. Ze speelde reeds op 3 continenten en maakte indruk op festivals als Coachella, Primavera en Down the Rabbithole waar ze overtuigde met een rockende en stomende live show. De 26-jarige, uit Melbourne afkomstige, zangeres grossiert in rafelige liedjes voorzien van droge en grappige teksten. Barnett is niet alleen een opvallende verschijning maar ook een van de meest in het oog springende nieuwe artiesten van dit jaar. Het Engelse muziekblad NME bombardeerde haar als ‘Best New Band’ en ze verkocht vele zalen uit in het Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten.

Alvvays:
Het Canadese Alvvays maakt zoete, melancholische indie, in even grote mate geïnspireerd door jaren zestig gitaarpop als door fuzzy lo-fi uit de tweede helft van jaren tachtig. De zomerse melodieën staan in sterk contrast met de uit het leven gegrepen teksten: “Alcoholisme, depressies en feestjes en relaties lijken altijd voor te komen in alles wat ik schrijf,” aldus frontvrouw Molly Rankin. Vorig jaar maakte Alvvays al indruk op het invloedrijke SXSW festival, en inmiddels heeft de band getoerd met o.a. Pains of Being Pure at Heart en Peter Bjorn and John.

Catfish and the Bottlemen:
Britpop is nog niet vergaan, want de nieuwe generatie is opgestaan. Waar The Strokes en The Kooks te kort schieten, daar springt Catfish & The Bottlemen bij: springerige, felle en verfrissende Britpop van het hoogste niveau, klaar om de wereld te veroveren. De band, afkomstig uit Llandudno Noord Wales, brachten in september vorig jaar hun eerste album ‘The Balcony’ uit en in Londen verkopen ze inmiddels de grootste zalen uit; de rest van Europa zal in rap tempo volgen.

Deel: