Katzenjammer, de inmiddels bekende Noorse band stond zondagavond in een uitverkocht Paradiso. De band bestaat uit vier dames, die allen multi-instrumantalist zijn. In 2004 leerden de vrouwen elkaar kennen op school, waarna in 2005 de band werd opgericht. Hun laatste album ‘Rockland’ kwam 16 januari 2015 uit. Ze stonden eerder in Nederland, onder anderen op Festival Mundial, diverse bevrijdingsfestivals, de Zwarte Cross en Lowlands.

Ine Hoem

Het voorprogramma werd verzorgd door Ine Hoem, ook uit Oslo. Ze was voorheen zangeres bij de band Pelbo en heeft nu een solo plaat uit. Haar muziek klinkt een stuk serieuzer dan wat we straks bij Katzenjammer te horen krijgen, hoewel de tekstuele inhoud daar wat bij achter blijft.

Hierna is het de beurt aan Katzenjammer, waarbij ook het contrast blijkt tussen de wat serieuzere muziek van het voorprogramma en de catchy liedjes van de Noorse dames. De focus van de set ligt voornamelijk op hun nieuwe album ‘Rockland’, wat heet: Ze spelen zelfs alle nummers die op het album staan.

Ze bewijzen alle vier hun talenten als multi-instrumentalist; op een gegeven moment zelfs het summum, waarbij Anne Marit op een zelfs tegelijkertijd glockenspiel, mondharmonica en accordeon speelt. Deze manier van spelen zorgt wel voor veel wisselingen op het podium waarbij ook regelmatig iets omgebouwd moet worden.

De grootste uitschieters in positieve zin, in een concert wat zonder de uitschieters ook al prima in orde zou zijn, zijn de songs die gezongen werden door Marianne Sveen. Haar zang was zondagavond echt geweldig: van heel licht in nummers als ‘Lady Grey’, wat gaat over een dementerende oude vrouw die zei kende uit de tijd dat ze verpleegster was, tot heel groot in zoals in ‘Hey Ho on the Devil’s Back’.

Katzenjammer staat dit jaar op de bevrijdingsfestivals van Overijssel en Friesland, en treedt in augustus nog op in het openluchttheater in Bloemendaal.

Deel: