Wat doe je als je beste maatje en mede oprichtster van Slagerij van Kampen om gezondheidsredenen moet stoppen, na twintig jaar samen optreden? Hoe dan ook niet stoppen, maar een nieuw vervolg in de steigers zetten. Dat is precies wat Willem van Kruijsdijk en Mies Wilbrink hebben gedaan; in Johan Broere, Olaf Fase, Boudine van Slobbe, Emilie Cleuver en Robin van Vliet vonden zij waardige opvolgers en daarmee een nieuwe generatie “SVK”. Mies en Willem belichamen als artistiek leiders echter nog de ziel van de band en schreven voor de huidige show Beats ’N Brass niet alleen slagwerk- maar ook blaaspartijen.

Drie jonge, bijzonder getalenteerde Vlaamse “Jazz cats” (Daniël Vanderhoydonks op flügelhorn en trompet, Stien Carlier op bariton- en alto sax en Alex Loiacono op trombone) wekten deze partijen tot leven, en hoe! Het grote succes van dit experiment is nu vastgelegd op de live CD Lip Service. Het album is een onderhoudende productie geworden met veel variatie.

Zo opent het nummer ‘Calabria’ gevoelig en de slagwerkers spelen ingetogen terwijl Vanderhoydonks schittert op zijn flügelhorn. Up-beat latino ritmes dragen ‘When Jacomo met the Holy Rod’ en de kopersectie geeft een knipoog naar Gloria Estefan’s ‘Conga’. In ‘Aloud’ klinken Arabische invloeden door en ’Tusk Memory’ is dan weer gewoon lekkere “vette brass”. ‘Heisty’ is dan weer een wat gesofisticeerdere compositie, en hoor ik daar een stille hint naar een toekomstige samenwerking met strijkers?

Voor Slagerij van Kampen fans moet ‘Lip Service’ een ware beleving zijn, een nieuwe richting die de oprichters heel slim gekozen hebben in een tijd waarin cross-over alleen maar aan populariteit lijkt te winnen, en terecht. Het winkelen bij meerdere muziek culturen spreekt mij zeer aan en zal er ongetwijfeld voor zorgen dat de band een breder publiek gaat trekken.  (8/10) (Kampfire Music)

Deel: