Jeremy peter allenJeremy Peter Allen, de Australische singer-songwriter, die verhuisd is naar Engeland om daar muziek te kunnen maken, kwam woensdagavond overgevlogen naar Nederland om te spelen als support-act op de album release party van Audio Adam in EKKO Utrecht. De band was eigenlijk opzoek naar een goede Utrechtse act om de avond mee te openen, maar dit bleek “mission impossible”. Dat Utrecht de stad van de muziek is bleek maar weer, want iedereen had het te druk om die avond als support act op te treden. Als plan A niet werkt, ga je over op plan B. De mannen hadden begin dit jaar een mini tour door Engeland en dat is ook precies de plek waar ze Jeremy Peter Allen hebben ontmoet. Na een van hun optredens in Engeland was het de beurt aan Jeremy om na hen de avond verder te vullen. Met succes, want de band viel als een blok voor de ras artiest. Ze wisten het meteen, hij moest en zo de support act van de album release party worden.

Een typische singer-songwriter is Jeremy Peter Allen zeker niet. Een lange, wat magere man met lang stijl blond haar kwam het podium opgelopen. Het  was even twee keer knipperen met de ogen om er zeker van te zijn dat de band niet stiekem radio dj Frank van der Lende met een gitaar het podium op hadden geduwd. Maar hoe de twee ook op elkaar lijken, niemand zou zo’n Australisch accent kunnen na bootsen.

Hij opende de avond met een verontschuldiging dat hij geen Nederlands spreekt (in het, jawel, Nederlands) en startte daarna het eerste nummer in. Doormiddel van verschillende loops en een handmatige voetkick wist hij een verassend goed potje instrumentaal werk neer te zetten. Niet alleen liet hij hiermee zien dat hij zijn bediening goed onder controle had, maar ook dat hij net iets meer wilde leveren dat een standaard singer-songwriter geluid.  Ook zijn stem wist hij goed te gebruiken. Gemakkelijk schakelde hij over van het typische zachte geluid naar een harde gierende rock stem die menig andere rockers kippenvel zouden kunnen geven. Hier en daar zaten er wel schoonheidsfoutjes tijdens zijn performance, maar zelfs de grootste sterren als Madonna geven tegenwoordig geen vlekkeloos optreden meer.

Jeremy Peter Allen is een artiest waarbij je op een zomers festival, zittend in de zon met een biertje in je hand optimaal zou kunnen genieten. Maar of het ooit ook grote zalen gaat vullen? Hoewel het al eerder eens is bewezen dat je in je eentje de muziek wereld kunt veroveren, denk ik dat het geluid wat Jeremy Peter Allen creëert te alternatief is om van de grootste zalen in Engeland te kunnen doen laten vullen. Dat neemt niet weg dat het een echte ras artiest is. Zijn gevoel voor muziek is zeker daar, en de deur naar een leuk optreden in Nederland staat voor hem bij dezen vanaf nu altijd open.

Deel: