Het is komende zomer twintig jaar geleden dat Guus Meeuwis doorbrak met de hit ‘Het is een nacht’. Het is reden voor de zanger om dit jaar flink uit te pakken. “Ik heb de agenda tot aan het dubbele jubileum leeg geveegd”, vertelt Guus. “We gaan de meest te gekke dingen doen. Dingen die ik al jaren in m’n hoofd heb zitten maar waar het simpelweg te druk voor was, maar ook dingen die heel hoog op mijn wensenlijst staan en ik nooit voor mogelijk had gehouden.”

Hollandse Meesters
Een van de projecten die Guus Meeuwis in zijn jubileumjaar aanpakte is zijn meest recente album ‘Hollandse Meesters’, gemaakt samen met de New Cool Collective Big Band. Hierop staan klassiekers uit de Nederlandstalige muziek, zoals ‘Kom van dat dak af’ van Peter Koelewijn, Ramses Shaffy’s ‘Sammy’ en ‘De waarheid’ van Marco Borsato, maar dan met een geheel eigen sausje.

Noorderslag
Tijdens het Noorderslag-festival in Groningen in januari brachten de muzikanten een aantal nummers van dit album ten gehore. Een registratie van dit optreden is zaterdag op NPO 3 te zien. Ook zijn er interviews met de Brabantse zanger en met saxofonist Benjamin Herman, en komt er archiefmateriaal voorbij van een aantal Hollandse meesters, waaronder De Dijk en Ramses Shaffy.

Guus Meeuwis zingt Hollandse Meesters, 22:55 – 23:55 uur, NPO 3

Deel: