Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. Recensenten, redacteuren en fotografen geven in een persoonlijke lijst hun muzikale kijk op 2014. Bekijk hieronder het muzikale jaar 2014 van recensent Joost Wijdeven.

Mijn lijst telt met enig valsspelen (2 Navarone shows op 1 plek in de lijst bijvoorbeeld) 11 namen en had moeiteloos langer kunnen worden want dat het weer een fijn concertjaar is geweest dat staat voor mij vast. Zo valt de Zwarte Cross buiten mijn lijst, net als de Antwerpse helden van Diablo Blvd., of de Nederlandse rockers van Birth of Joy, Shaking Godspeed, Peter Pan Speedrock, Gingerpig en ga zo maar door. Dit is dus een bijna willekeurige momentopname.

1. Navarone, Doornroosje – Nijmegen (14-11-29014)

Ariane van Ginneke - Navarone4Navarone heeft dit jaar een enorme groei doorgemaakt en dat kwam allemaal bij elkaar tijdens de slotshow van de band’s Vim & Vigor najaarstour in een vol en kolkend Doornroosje. Om haar veelzijdigheid nog eens te onderstrepen brengt de band ook nog een magnifieke dvd in akoestische setting uit. De presentatie van deze dvd in Markant was zeker ook een muzikaal hoofdstuk van het afgelopen jaar.

 

 

 

2. Delta Saints, Bosuil – Weert (12-09-2014)

DSIn september werd ik door de gitarist van de bluesrockers van Voltage uitgenodigd om verslag te doen van de show in de Bosuil in Weert waarin zij het voorprogramma zouden vormen voor the Deltasaints uit Nashville. De Deltasaints bliezen mij werkelijk van mijn sokken, niet door het volume, maar door de energie en muzikaliteit van deze jonge bluesband uit de thuisstad van de country.

 

 

3.Candybar Planet, De Pul – Uden (07-11-2014)

Ariane van Ginneke- Candybar Planet7De mannen van Candybar Planet sloten eind november een avond Pul Fiction vol stoner rock af in de Pul. Wat een power en muzikaliteit! Knetterhard en toch sexy laten de mannen van Candybar Planet zien dat zij tot de absolute top in de stonerscene behoren.

 

 

 

 

4. Therapy?, Breda Barst – Breda (21-09-2014)

Therapy1Wat is er nou mooier dan ‘Diane’ live door Therapy? Uitgevoerd te zien worden. Sinds dit jaar weet ik het: ‘Diane’ live door 15 cellos en Andy Cairns van Therapy? Wat was dat geweldig als afsluiter van Breda Barst!

 

 

 

 

 

5. Dauwpop – Hellendoorn (29-05-2014)

TriggerfingerDauwpop was alleen al een hoogtepunt omdat dat de eerste klus als reportageduo was voor Ariane en mijzelf, maar muzikaal was het ook zeker een fijn feestje met Birth of Joy, the Truckfighters, Seasick Steve en Triggerfinger.

 

 

 

 

 

6. Nirwana festival – Lierop (15-08-2014)

De Staat7 © 2014 Ariane van GinnekeDe eerste reportage voor Maxazine was ook een fijne: Nirwana tuinfeest; met Navarone, de Staat, Vandenberg’s Moonkings, Band of Skulls, White Cowbell Oklahoma en de prettig nostalgische acts als Papa Roach en the Toydolls.

 

 

 

 

7. Truckerfighters, Dauwpop/Zwarte Cross

truckfighters17Een van de prettigste ontdekkingen van het afgelopen jaar waren voor mij de zweedse woestijnrockers van Truckfighters die ik maar liefst 3 maal heb mogen zien op Dauwpop, de Zwarte cross en als laatste een geweldige clubshow in de Effenaar.

 

 

 

 

8. Seether, 013 – Tilburg (14-12-2014)

Maxazine tipt!: Seether in 013 TilburgDe zuid-Afrikaanse rockers van Seether hebben dit jaar een geweldig zesde album afgeleverd en de band heeft tijdens de Isolate and Medicate tour ook 013 aangedaan en daar een hele vette, knetterstrakke show neergezet.

 

 

 

 

 

9. Slayer, 013 – Tlburg (03-07-2014)

slayerThrash grootheden Slayer deden dit jaar 013 aan, met een snoeiharde show. Vooral afsluiter ‘Angel of Death’ waarbij op de backdrop overleden gitarist Jeff Henneman wordt geëerd is was indrukwekkend.

 

 

10. Wallace Vanborn, Merleyn – Nijmegen (20-12-2014)

Ariane van Ginneke- Wallace Vanborn  (6)Het Gentse trio Wallace Vanborn verblijdde de wereld dit jaar met een geweldig nieuw album: The Orb We Absorb. Om de heren de nummers van dit nieuwe album live uit te zien voeren was erg vet en ondanks het matige geluid in Merleyn wist Wallace Vanborn er een geweldige show van te maken.

 

 

 

 

11. Soundgarden, TivoliVredenburg – Utrecht (10-06-2014)

SR4A1023Een buitenkansje dit jaar: De grungegrootheden van Soundgarden geven clubshows in Nederland! En wat zijn ze goed! Zelfs als opperdrummer Matt Cameron vervangen moet worden wegens verplichtingen bij een ander bandje blijven met name Chris Cornell en Kim Thayil bazen die oude én nieuwe nummers van de band live een extra lading mee kunnen geven.

Deel: