Op last van Sony ATV, de uitgeverij die de rechten van Sting behartigt, hebben Syb van der Ploeg en Gé Reinders het lied ‘It Gouden Fjild’ op hun cd “‘t Verschil is oeral geliek” vervangen door een live opname van ‘Blaosmuziek voor klavier’. Op de melodie ‘Fields of gold’ van Sting schreef pianist Wiebe Kaspers een nieuwe tekst. Syb zegt: ‘Het is een echt een prachtige, persoonlijke Friese tekst die Wiebe vol overgave zingt. Helaas geeft de Engelse uitgeverij geen toestemming om dit nummer op CD te zetten.’

‘Sony ATV staat in haar recht’, aldus Gé. ‘We hebben keurig Stemra gelden betaald maar wisten niet dat we ook nog permissie hadden moeten vragen. Wel jammer dat er geen enkele onderhandelingsruimte was. Daarom konden we niet anders dan het nummer van iTunes verwijderen en nieuwe cd’s laten persen met ‘Blaosmuziek voor klavier’. Gerben Kor, jurist, docent mediarecht aan diverse universiteiten en hogescholen, en schrijver van o.a. ‘Medialisering van recht’, noemt de gang van zaken opmerkelijk. ‘Het gebeurt natuurlijk vaker dat er nummers worden uitgebracht, waarvan de rechten niet goed zijn af gekaart. Meestal worden dergelijke zaken echter geschikt. Het verbaast me dat het in dit geval niet mogelijk schijnt te zijn’.

‘It Gouden Fjild’ was het laatste nummer van het album en de enige cover. Met deze bonustrack wilden Gé en Syb hun pianist en co-auteur Wiebe Kaspers eren. Om Wiebe toch nog in het zonnetje te zetten hebben Syb en Gé bij de nieuwe persing een live versie van ‘Blaosmuziek voor klavier’ toegevoegd. Gé: ‘Wiebe speelt dit lied zó virtuoos dat de theaterbezoekers er steeds om vragen. Op deze manier hebben aan de tegenvaller een positieve draai kunnen geven.’ Het is natuurlijk uiterst pijnlijk om CD’s te moeten vernietigen maar Gé, Syb en Wiebe beleven ondanks deze hobbel erg veel plezier in de theatertour. Syb: ’Dit programma is een van de leukste dingen die ik de afgelopen jaren gedaan heb’. De nieuwste single heeft een toepasselijke titel: ‘Laat ze maar lullen, we gaan er mee door’.

Deel: