Na de goed ontvangen TV-serie “Derksen On The Road” is nu het boek Pioniers van de Nederpop verschenen, waarin Johan Derksen op zoek gaat naar de artiesten die aan de wieg stonden van de zogenaamde Nederpop. Hij beschrijft het ontstaan van de Nederlandse popmuziek en gaat op bezoek van de helden van weleer. Bij het boek behoren twee cd’s en een DVD met alle acht uitzendingen.

Ter gelegenheid van het verschijnen van dit boek werd op 12 november jl. in de Amsterdamse North Sea Jazz Club een feestje georganiseerd, waar een aantal van de hoofdfiguren uit het boek acte de présence gaven. De aftrap werd genomen door de Haagse coverband The Clarks, die inzette met “Hang On Sloopy” en met een aantal stevige rock ’n rollnummers de zaal alvast opwarmde. Na de Beatlessong “Something” was het tijd voor de boekpresentatie. Het eerste exemplaar ervan werd door Johan Derksen overhandigd aan Jan de Hont, voormalig gitarist bij ZZ en de Maskers, Neerlands Hoop om er maar een paar te noemen.

Na dit officiële gedeelte was het weer tijd voor de muziek en begeleid door The Clarks klommen een aantal van de in het boek genoemde pioniers het podium op. Het feestje begon met Frans Krassenburg, de eerste zanger van de Golden Earrings, zoals de toen nog heetten, met de ‘s’. Daarna volgden Gerard Schoenaker en Frank Muyser (Les Baroques), Rudy Bennett (Motions), Theo van Es (Shoes) en Dick van Altena, die elk hun bekendste songs ten gehore brachten.

Bij de aankondiging van Volendammer Specs Hildebrand kon Derksen het toch niet laten een sneer uit te delen naar de Palingsound. Met Erwin Java, 25 jaar lang gitarist bij Cuby & the Blizzards en nu lid van King Of The World, kregen we met “Can’t Go Home (For Q)” na alle Nederbeat ook nog een stuk Nederblues te horen. Als grote verrassing stapte ook Johnny Kendall, die net uit Brazilië was aangekomen, waar hij tegenwoordig woont. Zijn “St. James Infirmary” was in 1964 de eerste Nederlandse bluesplaat. Geheel onvoorbereid werden dit nummer en vervolgens “See See Rider” gespeeld. Hulde ook aan de Clarks, die ook voor dit spontane optreden voor een uitstekende begeleiding zorgden. Na een toegift, waarbij Erwin Java de Clarks begeleidde in “Jumpin’ Jack Flash” was een avond met goede muziek weer ten einde.

Heel mooi hoe de ‘pioniers’ met de tv-serie en dit boek nog eens voor het voetlicht worden gebracht. Een prima initiatief van Johan Derksen en de platenmaatschappij Universal. Hiermee en met deze muziekavond is eens te meer duidelijk gemaakt hoe veel goede muziek er toch in Nederland werd en wordt gemaakt.

Deel: