Ennio Morricone, de meest productieve componist in de geschiedenis van de filmmuziek viert vandaag zijn 86e verjaardag. De vijfvoudige Oscar-nominee heeft voor meer dan 500 films muziek gecomponeerd, waaronder voor welbekende klassieke westerns als ‘For a Few Dollars More’ en ‘The Good, The Bad and The Ugly’, evenals voor iconische films als ‘The Untouchables’, ‘The Mission’, ‘Cinema Paradiso’ en meer recent Quentin Tarantino’s ‘Kill Bill’ en ‘Django Unchained’. Morricone is de enige componist die ooit de prestigieuze ere Oscar (in 2007) heeft gewonnen als erkenning voor zijn “prachtige en veelzijdige bijdrage aan de kunst van de filmmuziek.”

Hij is gedurende zijn carrière ook genomineerd geweest voor vijf andere Oscars and heeft twee Grammy Awards, twee Golden Globes, vijf BAFTA’s, zeven David di Donatello Awards, acht Nastro d’Argento Awards gewonnen evenals de Polar Music Prize. In 2009 schonk de Franse president Sarkozy hem de prestigieuze Legion d’honneur. Morricone’s buitengewoon diverse muzikale benadering gaat van klassiek, jazz en pop tot rock, elektronisch, avant-garde en authentieke Italiaanse muziek. Door de waardering van legendarische figuren in de muziek zoals Quincy Jones en hedendaagse regisseurs zoals Martin Scorsese is Ennio Morricone een iconische componist van onze tijd.

Deel: