Henny Henny Vrienten (66) begon zijn carrière begin jaren zeventig van de vorige eeuw als muzikant in de band van Boudewijn de Groot. Na enkele solo-omzwervingen werd bij het grote publiek bekend als bassist en zanger van Doe Maar. Doe Maar groeide uit tot een van de succesvolste bands in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek. De vier studioalbums sinds ‘Skunk’ haalden allen de nummer 1-positie in de albumlijsten. Henny Vrienten bracht onder eigen naam tweemaal eerder een soloalbum uit: ‘Geen Ballade’ (1984) en ‘Mijn Hart Slaapt Nooit’ (1991) . Henny schreef liedjes voor Sesamstraat, tientallen soundtracks voor documentaires en films als ‘Left Luggage’, ‘Abeltje’, ‘De Ontdekking van de Hemel’ en ‘Pietje Bel’.

VRIENTEN_highres1Drieëntwintig jaar na zijn laatste soloalbum is Henny Vrienten terug met de plaat ‘En Toch…’. Er is nu bij Top Notch digitaal, op cd en vinyl een verzameling gloednieuwe liedjes verschenen. Vrienten in het persbericht; “Ik heb een heel groot gedeelte van mijn leven verspild aan dingen perfect te krijgen. Nu doe ik mijn uiterste best om de perfectie buiten te sluiten; om het toeval en de rafeltjes te omarmen.”Op ‘En Toch…’ staan veertien nummers, geproduceerd door Daniël Lohues en begeleid door de band My Baby en Xander Vrienten, bassist bij Jett Rebel en zoon van. En dat is ook wel te horen, in de 14 songs waarvan hieronder de titels die gelijk de lading dekken, is het niet meer de opgewonden Vrienten die wij van vroeger kennen die met hoge stem rond de noten zong dat hij weer eens smoorverliefd op deze of gene was tot en met plantjes die in je achtertuin kunnen groeien, maar je hoort nu een meer fluisterende wat oudere uitvoering met het bekende Brabantse accent , jammer genoeg soms niet goed te verstaan, die begeleid wordt door een band met een aantal kundige muzikanten zonder geen eigen identiteit. Er is muzikaal geen enkele link naar Doe Maar en het moet jammer genoemd worden dat één van Nederlands bekende bassisten met een eigen stijl geen enkele noot op deze opnames zelf speelt. De op huiskamerniveau gespeelde songs met veel akoestische gitaar in de hoofdrol gaan merendeels over de hang, de liefde naar en belevenissen van vroeger, lees het vroeger van Vrienten. (Top Notch) (7/10)

“En Toch “
01. Gitaar
02. Beste vriend
03. Mug in de klamboe
04. Hij zingt omdat-i het niet zeggen kan
05. De namen en de plaatsen
06. Nooit iets anders dan dit
07. Laatste kans
08. Het gaat niet over
09. Het uur tussen hond en wolf
10. Even leven
11. Margreetje
12. Hangmat
13. Lieske
14. Café De Oude Maas

foto © Top Notch

Deel: