De Afrikaanse top band Sauti Sol uit Kenia verslaat 4 andere Afrikaanse supersterren door de MTV Award voor Best African Act te winnen. Nederland kan ook trots zijn op deze award door de support van de in Amsterdam wonende Nynke Nauta (36 jr). Haar organisatie UpToYouToo die Sauti Sol als eerste tekende op het Keniaanse Penya label, opgezet met Nederlandse inspanning en geld.

Op 9 november wordt bekend wie de winnaar is van Worldwide Best Act Award bij de MTV Europe Music Awards (EMA) in Glasgow. Sauti Sol is nu in de race om deze award voor het eerst voor Afrika binnen te slepen. Eind november komt Sauti Sol nogmaals naar Europa voor een paar live-optredens.

Nynke Nauta: “Dat we 10 jaar geleden met een houtje touwtje studio zoveel effect zouden hebben kon ik me al niet voorstellen. Maar dat we met ons label Penya de beste Afrikaanse band leveren is ongelofelijk. Kenia staat op z’n kop. Sauti Sol maakt kans om voor de eerste keer de World’s Best Act Award te winnen. Dit is een enorme stap voor de Keniaanse en Afrikaanse muziek. Dit is waarom we ooit zijn begonnen.

10 jaar geleden verhuisde Nynke Nauta van Amsterdam naar Nairobi, Kenia, met een mobiele studio. Samen met 2 Pipslab producers huurde Nauta een klein appartement met als doel om een album op te nemen met rappers uit de slechtste sloppenwijken van de stad. Het appartement, overdag een studio en ‘s avonds een slaapzaal voor de rappers, was de plek waar een legendarisch album tot stand kwam.

Na het succes van het eerste album zette de studente Nauta een studio en label op die binnen 5 jaar uitgroeide tot het populairste label in Oost-Afrika: Penya. Het is een studio die jong talent coacht. Penya heeft een lesprogramma dat toegankelijk is voor jongeren met alle mogelijke achtergronden, ook de allerarmsten. Het ontdekt nieuwe artiesten die via het label de kans krijgen om hun muziekcarriere te starten.

Deel: